Az őssejttárolás és -felhasználás nyomában

2014. 03. 19.
|
Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb el kell gondolkodnunk azon, hogy éljünk-e az őssejtmegőrzés lehetőségével. Hogy teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány gyakran felmerülő kérdést, összegyűjtöttük olvasóink számára a témában ma rendelkezésre álló összes fontos információt.
▾ hirdetés
Cetebe hirdetés

Az őssejttárolás, -terápia és -kutatás a mai modern orvostudomány egyik biztonsággal alkalmazható és kihívásokkal teli lehetősége. Nem fikció, hanem tény, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vérképző őssejteket alkalmazó terápiákkal ma már több mint 70 betegség kezelhető, és emellett folyamatos kutatások zajlanak a lista bővítése érdekében. Jelenleg több mint 260 regisztrált klinikai vizsgálat zajlik köldökzsinórvér-őssejtekkel világszerte, beleértve 40 olyan klinikai vizsgálatot, melyekben ún. autológ és rokoni allogén köldökzsinórvér-őssejtet használnak. Továbbá több mint 4000 klinikai vizsgálatot folytatnak több más őssejttípus és -forrás alkalmazására vonatkozóan.

Mik is azok az őssejtek?

Ezek olyan különleges sejtek a szervezetünkben, melyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem arra is, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, illetve, hogy szöveteket regeneráljanak. Mivel az őssejtek olyan specializált sejtekké alakulhatnak, amelyek testünk különböző szöveteit alkotják, gyakran nevezik őket a szervezet építőköveinek.

Az őssejtek szinte minden szövetben jelen vannak, de alapvetően két típusúak lehetnek: hematopoetikus (vérképző) őssejtek és mesenchymális őssejtek. A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket a leukémia és más, vérrel kapcsolatos megbetegedések kezelésére használják. A köldökzsinórvér főként (de nem kizárólag) vérképző őssejteket tartalmaz, és manapság a köldökzsinórvérből nyert őssejtek többségét a leukémia gyógyításában alkalmazzák, többnyire azonos szövettípusú testvérek vagy nem rokon donorok őssejtjeinek felhasználásával.

A mesenchymális őssejtek nagy számban megtalálhatóak a köldökzsinórszövetben és kisebb számban a köldökzsinórvérben. Ezek például csont-, ideg-, izom-, porc- és zsírszövetekké fejlődhetnek, és jelenleg klinikai vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogyan használhatók agyi bénulás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és más megbetegedések kezelésére.

Miért tároljuk az őssejteket?

Az őssejtek megőrzése előrelátó gondolkodás, egy befektetés gyermekünk jövőjébe, ami lehetőséget adhat a gyógyulásra, ha bekövetkezne a baj. A várandósság alatti helyes életmód és a biztonságban történő szülés általában jó alapot jelentenek ahhoz, hogy a gyermek egészséges legyen. Emellett jó előre gondoskodni és előrelátóan gondolkodni, vélekednek a gondos szülők. K. Anita, 32 éves kismama a férjével már évek óta szeretett volna kisbabát, mire végre várandós lett. „Mindig is aggódós típus voltam, bárki bármit kérdezett a babával kapcsolatban, azt feleltem: »Csak egészséges legyen.« Sokszor túlzott aggódásnak tűnt, de a párom megértett, így megbeszéltük, hogy szeretnénk levetetni a köldökzsinórvérét a kisfiunknak, még akkor is, ha, adja isten, sose lesz rá szükség. (Ne is legyen!) Ez lehet később egy életbiztosítás a kisfiunk számára. Engem megnyugtatott.” Az őssejtmegőrzést mintegy biztosítási formának felfogva Magyarországon a szülők 8-10 százaléka dönt a köldökzsinórvér levétele mellett, melyre egyetlen időpont áll rendelkezésünkre: az, amikor a baba megszületik. „Ha nem így cselekszünk és később véletlenül szükség lenne rá, soha nem bocsátjuk meg magunknak, hogy elmulasztottuk ezt a visszahozhatatlan lehetőséget” – vallja dr. Nyirády Tamás szülész-nőgyógyász adjunktus is.

Számos „fogyasztói” vélemény szerint e témában is úgy gondolkodnak sokan, mint biztosítás kötésekor: „Van lakásbiztosításunk, van utasbiztosításunk. Nem azért kötjük, mert tudjuk, hogy baj lesz, hanem azért, hogy legyen egy támaszunk, ha szükség lenne rá.”

Magyarországon 2002 óta van arra lehetőség, hogy az újszülött köldökzsinórvérét legyűjtsék és hosszú időre privát őssejtbankban tárolják. A vérképző őssejtek felhasználása terápiás célból világszerte ismert, és Magyarországon is alkalmazható eljárásnak számít. Hazánkban évente több száz ilyen jellegű kezelést végeznek.

Miért értékesebb az újszülött köldökzsinórvér-őssejtje? A legfeljebb 9 hónapos, jó minőségű, kifejletlen, önmegújító képességgel bíró őssejtek a tőlük elvárt regeneráló funkciót kiválóan végzik. Mélyhűtött állapotban hosszú ideig tárolhatók, miközben nem öregednek úgy, mint az élő szövet, így megőrzik kiváló minőségüket. Továbbá a fiatalságukból adódóan az allogén transzplantáció alkalmával jobban tolerálja őket a szervezet, mint az „idősebb” őssejteket, és esetükben nem olyan szigorúak a HLA- (humán leukocita antigén) azonosságra vonatkozó kritériumok.

Hány alkalommal végeztek eddig őssejtekkel történő kezelést?

Köldökzsinórvér-őssejt transzplantációra 1988 óta világszerte több mint 26 000 esetben került sor. A Cryo-Save Sejtbank, Magyarországon elsőként, 2002 óta biztosítja a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének lehetőségét, és itt jelenleg több mint 25 000, Magyarországon levett köldökzsinórvér-mintát tárolnak. Borsiczky Vanda, a Cryo-Save Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy eddig a Cryo-Save-nél tárolt őssejtmintákat felhasználva 3 allogén és 10 autológ beavatkozásra került sor, aplasztikus anémia, veleszületett immunhiány, subarachnoideális vérzés, medulloblasztóma, akut limfoblasztos leukémia, agyi bénulás és Diamond-Blackfan anémia kezelése során.

Őssejtek a gyógyításban

Ma az őssejteket több mint 70, elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség – mint például a leukémia, a limfóma, a vérszegénység és az immunhiányos betegségek egyes típusai, illetve hemoglobinképzési problémák kezelésében használják. Szervezetünk vérképző szervrendszerének, a csontvelőnek a kemo-, illetve sugárterápiás kezeléseit követően, annak regenerálásra alkalmazzák terápiás céllal az őssejteket. A kemo- és a sugárterápia ugyanis sajnálatos módon nem csupán a rákos sejteket pusztítja el, hanem a csontvelő egészséges sejtjeit is életveszélyesen károsítja. Az őssejtek beültetése ennek megfelelően a csontvelő működésének helyreállítását szolgálja. Jelenleg a csontvelőből, a perifériás vérből és a köldökzsinórvérből nyert őssejteket használják a kezelések során. Az autológ és allogén őssejtek használata ilyenkor az adott betegségtől és a klinikai eljárástól függ.

A Cryo-Save orvos tanácsadója szerint a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.

Az elmúlt években jelentős tudományos érdeklődést kapott az őssejtek felhasználásának lehetősége, különösen a regeneratív gyógyászat területén. Nyilvánvaló tehát a születéskor rendelkezésre álló őssejtek (autológ és allogén célra történő) gyűjtésének és megőrzésének fontossága. Az allogén típusú őssejtterápiát már régóta alkalmazzák vérképzőszervi megbetegedések esetén, és számos klinikai vizsgálatot folytatnak egyes nem vérképzőszervi betegségek kezelése kapcsán is, autológ és allogén őssejtek felhasználásával egyaránt.

Cryo-Save kutatások

A köldökzsinórvér-őssejtek jelenlegi, a hematológia területét érintő gyógyászati alkalmazásain túl számos klinikai kutatás folyik köldökzsinórvérből és köldökzsinórszövetből nyert mesenchymális őssejtekkel, melyek használata többek között olyan nem vérképzőszervi betegségek kezelésére irányul, mint például a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, idegrendszeri problémák, májbetegségek. Dr. Papp Csaba egyetemi docens és orvos genetikus szerint „a köldökzsinórvér mellett a megőrzésre kerülő köldökzsinórszövet nem csupán a mesenchymális őssejtek forrása, hanem egyúttal a jövő terápiája szempontjából fontos, ún. endothel sejtek lelőhelye is”.

Az őssejtek új, fejlett terápiás alkalmazásához szükség lehet pl. a szervek, szövetek megfelelő kialakítására vagy akár a sejtek genetikai átprogramozására. Az ilyen fejlett kezelések biztonságos és hatékony elvégzéséhez a jövőben kifejezetten fontos lesz, hogy a páciens saját (autológ), perinatális szöveteiből (pl. köldökzsinórból vagy köldökzsinórvérből) nyert sejtjei rendelkezésre álljanak. A Cryo-Save világszerte elismert szakemberei és kiterjedt szakmai kapcsolatai révén élen jár az őssejtek regeneratív gyógyászati felhasználásának elősegítésében és az őssejtmegőrzés technológiájának fejlesztésében. E munka eredményeként a köldökzsinórvér születéskor történő legyűjtése mellett a köldökzsinór szövetének megőrzése is biztosított Európa vezető családi őssejtbankja révén.

Családtámogatási program

Mivel a Cryo-Save egyik fő célja, hogy az őssejtterápia alkalmazását elősegítse, életre hívott egy speciális Családtámogatási Programot (Cost-Free Family Donation Program). A program keretében olyan családok számára ajánlják fel a születendő gyermek őssejtjeinek ingyenes megőrzését, amelyekben valamelyik családtagnál őssejttel kezelhető, életet veszélyeztető betegséget diagnosztizáltak. A Cryo-Save által tárolt minták közül 13 minta került felhasználásra saját, illetve testvér-transzplantációkhoz. Ezen megőrzött minták terápiás célú felhasználása egyértelműen igazolja a Cryo-Save őssejtbanki tevékenységének magas minőségi színvonalát.


Forrás: www.cryo-save.hu

Márciusi akció

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 440 Ft

28,7 Ft/db
Akár 12 órán át folyamatos C-vitamin ellátást biztosít. A kapszulából a C-vitamin 98,6%-ban hasznosítható a szervezet számára
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra + C-vitamin Béres 50 mg filmtabletta

4×30 ml + 120 db

4 355 Ft

Komplex összetételével hatékonyan támogatja az immunrendszert és segít a betegségek megelőzésében, pl. meghűléses megbetegedésekben, influenza idején
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 160 Ft

105,3 Ft/db
Hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 685 Ft

33,7 Ft/ml
Jódmentes, fertőtlenítő hatású sebkezelő szer, mely elősegíti a gyors sebgyógyulást
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény**

ACC® long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

1 865 Ft

186,5 Ft/db
Napi egy ACC Long 600 mg pezsgőtabletta hatékonyan segít már a hurutos köhögés kezdetén! Célzottan a lerakódáson hat, feloldja a hurutos váladékot és megtisztítja a légutakat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Actival® Kid Gumivitamin

50 db

2 260 Ft

45,2 Ft/db
Cukormentes gumivitamin-készítmény, melynek összetevői hozzájárulnak a gyermekek immunrendszerének normál működéséhez. Citrom- és málna ízű
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény**

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 755 Ft

117 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 750 mg filmtabletta

60 db

4 810 Ft

80,2 Ft/db
Hatékonyan enyhíti az enyhe-, és középsúlyos térdizületi porckopás tüneteit
Mylan EPD Kft.,
1138 Budapest, Váci út 150.
Tel: (06-1) 465-2100, Fax: (06-1) 465-2199,
info.hu@mylan.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 835 Ft

38,2 Ft/db
Védőréteget képezve megakadályozza a gyomorsav visszaáramlását a gyomorból a nyelőcsőbe, így enyhíti a gyomorégést
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

1 985 Ft

79,4 Ft/g
Aranyér kezelésére, tüneteinek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 270 Ft

162,1 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza tüneteinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Energy A-tól Z-ig® filmtabletta

30 db

2 615 Ft

87,2 Ft/db
Vitaminokat, ásványi anyagokat, ginzeng- és ginkgo biloba kivonatot tartalmazó készítmény felnőtteknek
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 240 Ft

62 Ft/db
Fertőtleníti a torkot és csillapítja a fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Az eredeti Magne B6 hatóanyagainak kiváló kombinációja révén hatékonyan pótolja a szervezetből hiányzó magnéziumot
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 735 Ft

17,4 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalom, csont-ízületi gyulladás lokális kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 050 Ft

105 Ft/db
Akut hasmenés kezelésére felnőtteknek és gyermekeknek (a csecsemőket is beleértve) orális rehidráló oldattal együtt adva
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

845 Ft

84,5 Ft/db
Kalcium pótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el