Aktív fájdalomcsillapítás ülőidegzsába esetén

Szerző: Szimpatika
Az ülőmunka számtalan egészségügyi panasszal jár, ami igencsak meg tudja keseríteni az ember hétköznapjait. Azoknál, akik szinte egész napra a székhez vannak kötve, gyakran alakul ki ülőidegzsába (más néven isiász), ami könnyen rányomhatja a bélyegét a dolgos napokra.

Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa elárulja, mit lehet ilyenkor tenni.

Amikor az ülés is szenvedés

Deréktáji fájdalom, lábzsibbadás, érzékkiesés – csak pár, isiászra utaló tünet, ami viszont ennél lényegesen több panaszt is okozhat. A tünetek főleg ülés közben jelentkeznek – előrehaladottabb esetben akár már nyugalmi helyzetben is –, hiszen ekkor nagyobb nyomás nehezedik a gerincre és az ülőidegre. Ilyenkor az illetőnél gyakran figyelhető meg aszimmetrikus testtartás, ami nem meglepő, ugyanis a beteg próbálja minél jobban kímélni az érintett oldalát.

Az isiász háttérében több ok is meghúzódhat, például gerincferdülés, porckorongsérv, kopásos megbetegedések, rossz szék stb. Az esetek egy részében több hét elteltével előfordulhat spontán gyógyulás, azonban a tünetek megjelenésekor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, egyrészt azért, hogy az esetleges mögöttes okokra fény derüljön, másrészt, mert a probléma kezeletlen esetben kellemetlen és fájdalmas szövődményeket is okozhat.

Véget vethet a fájdalomnak

Az isiász kezelésében kulcsfontosságú az aktív fájdalomcsillapítás, mely célzottan és hatékonyan tudja megszüntetni a fájdalmat.

„Az isiász kezelésének alapja a helyi és az általános fájdalom- és gyulladáscsökkentés. Ez a megfelelő testhelyzetben történő pihenéssel kezdődik, majd külsődleges, ún. isiász-borogatás felhelyezésével, valamint szájon át szedett vagy muscularis injekciós fájdalomcsillapítással. Ha a vizsgálat során kifejezett nyomásérzékenységet találunk, akkor érdemes szteroidos lidokainos helyi célzott injekciós kezelést is alkalmazni, illetve nagyon jó hatású az akupunktúra és a GUNA bioterápiás ischial injekció alkalmazása az ideg lefutása mentén. Makacs esetekben ischiás infúziós kezelést is lehet alkalmazni, általában 5 alkalommal” – mondja dr. Váradi Éva.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!