Előzze meg a cukorbetegséget diétával!

2014. 03. 08.
Szerző: Szimpatika
A cukorbetegség alattomos betegség, hiszen eleinte sokszor jelentősebb tünetek nélkül kezdi rombolni az ember szervezetét. Mivel kezelése sok esetben nehézkes és körülményes, érdemes nagy gondot fordítani a megelőzésre, főleg akkor, amikor már fennáll az inzulinrezisztencia diagnózisa.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elárulja, milyen étrendet érdemes ebben az esetben követni.

A diéta a megfelelő életmód része

Azoknál, akiknél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, fontos, hogy a rendszeres testmozgás mellett a táplálkozásukra is odafigyeljenek, hiszen legtöbbször a nem megfelelő ételek túlzott fogyasztása vezet ehhez az állapothoz, melytől már csak pár lépés a cukorbetegség.

Fogyasszon minél több teljes kiőrlésű gabonát

Az inzulinrezisztencia diétájának alapja az, hogy meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztani, amit általában 5 részre javasolt elosztani: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, és 30, 20, 50, 20, 40 grammokban érdemes adagolni.

Általánosságban elmondható, hogy a túl sok szénhidrát fogyasztása nem javasolt, viszont ha nagyon megkívánja, akkor arra ügyeljen, hogy a fehér lisztből készült ételeket kerülje, és inkább a teljes kiőrlésű gabonákat helyezze előtérbe. Amennyiben ételeit otthon készíti el, érdemes az élesztőt is mellőzni belőlük!

Ennél a résznél érdemes megemlíteni az ételek glikémiás indexét (GI), ami azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerből milyen gyorsan szívódik fel a szénhidrát a szervezetben. (Ha alacsony ez az érték, akkor lassan, ha magas, akkor gyorsan). Fontos tudni, hogy a magas GI-vel rendelkező ételek hirtelen megemelik az inzulin-és a vércukorszintet, így inkább az alacsony értékek (0-55 GI) szerint válasszon!

„Nem mindegy tehát, hogy a szénhidrátok közül gyors vagy lassú felszívódásút (vagyis magas vagy alacsony glikémiás indexűt) eszik valaki, és az sem, hogy mikor, hiszen ajánlott pl. ügyelni arra, hogy a reggelire elfogyasztott ételek fele gyors, fele pedig lassú felszívódású legyen” – tanácsolja az endokrinológus.

Mellőzze a vörös húsokat

Már több helyről hallhattuk, hogy a vörös húsok nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé. De pontosan miért is nem?

„A vörös hús kalória és zsír szempontjából nem a legjobb választás, hiszen fokozza az érelmeszesedést, valamint növeli a koleszterinszintet. Helyette fogyasszon inkább csirkét, halat és tengeri herkentyűket. Viszont ez utóbbiakkal nem árt vigyázni, mivel a tengeri ételekre egyrészt jelentkezhet allergia (rák- és kagylófélék), másrészt tartalmazhatnak jódot (még az alga is), melyek akár a pajzsmirigyműködés zavarát is okozhatják” – figyelmeztet dr. Koppány Viktória.

Cukor

Aminek a legfontosabb lenne lecsökkenteni a mennyiségét, az a cukor, hiszen mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség kialakulása nagyban függ ennek túlzott fogyasztásától. A legjobb az lenne, ha mindennek, amit megvesz, megnézné a cukortartalmát, és csak azt vásárolná meg, amiben nem, vagy csakis minimális mennyiségben található meg. Persze az étrendből teljesen kiiktatni a cukrot nem lehet, ám nagyban hozzájárulna az egészségéhez, ha édesítéshez például nyírfacukrot vagy szteviát használna helyette.


Forrás:
Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!