Hasnyálmirigyrákot okozhatnak a feldolgozott hústermékek
A kutatók számításai szerint napi mindössze 51 gramm feldolgozott hús fogyasztása mintegy 19 százalékkal megnöveli a halálos daganatos betegség kialakulásának kockázatát.
A sokak étrendjében gyakran előforduló feldolgozott, pácolt vagy füstölt húsok mindennapos fogyasztása rendkívül káros lehet. Ráadásul a hasnyálmirigyrákot igen nehéz diagnosztizálni, egyrészt, mert nincs rá megfelelő szűrési módszer, másrészt, mert a páciensek sok esetben nem veszik komolyan a tüneteket: sárgaság, hasi fájdalom, fogyás.
A legfőbb teendő tehát ebben az esetben is a megelőzés lenne, s a tanulmány szerint ez könnyen megoldható: csupán csökkenteni kell a feldolgozott húsok fogyasztását.
Forrás: OrientPress Hírügynökség
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!