Hasnyálmirigyrákot okozhatnak a feldolgozott hústermékek

Szerző: Szimpatika
Napi két szelet baconszalonna vagy egy kolbász jelentősen megnöveli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát – állapította meg egy svéd tanulmány, amelyről a Fox News számolt be.

A kutatók számításai szerint napi mindössze 51 gramm feldolgozott hús fogyasztása mintegy 19 százalékkal megnöveli a halálos daganatos betegség kialakulásának kockázatát.A sokak étrendjében gyakran előforduló feldolgozott, pácolt vagy füstölt húsok mindennapos fogyasztása rendkívül káros lehet. Ráadásul a hasnyálmirigyrákot igen nehéz diagnosztizálni, egyrészt, mert nincs rá megfelelő szűrési módszer, másrészt, mert a páciensek sok esetben nem veszik komolyan a tüneteket: sárgaság, hasi fájdalom, fogyás.

A legfőbb teendő tehát ebben az esetben is a megelőzés lenne, s a tanulmány szerint ez könnyen megoldható: csupán csökkenteni kell a feldolgozott húsok fogyasztását.


Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!