A pikkelysömör tünetei, okai és kezelése

A pikkelysömör egy nagyon kellemetlen autoimmun betegség, amely a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartozik. A bőr túlzott szarusodásával, hámlásával jár, amely nemcsak kellemetlen, esztétikailag is zavaró. Magyarországon mintegy 150 - 200 000 ember szenved pikkelysömörben; a betegség ugyanolyan valószínűséggel fordul elő férfiaknál és nőknél. A pikkelysömör krónikus, azaz sajnos nem gyógyítható, csak kezelhető és kordában tartható.

Mi okozza a pikkelysömört?

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, amely bőrtünetekkel jár. (A latin neve psoriasis, így a psoriasis jelentése pikkelysömör.) Az autoimmun betegségek során az immunrendszer a saját szervezetet támadja meg, gyulladást okozva, a pikkelysömörnél is ez történik.

A psoriasis során a felhám sejtjei kóros ütemben szaporodnak, ami viszkető, égő, hámló plakkok kialakulásához vezet. A betegség bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban 20-30 éves személyeknél jelenik meg.

Krónikus betegségről van szó, amely hol tünetmentes, hol fellángol. A tünetek sokszor súlyosbodnak az idő előrehaladtával.

De mégis mi okozza a pikkelysömört? A pikkelysömör okai még nem tisztázottak. A tudomány mostani állása szerint kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, provokáló faktorok egyaránt szerepet játszanak.

Akinél fennáll a hajlam, többféle provokáló tényező is kiválthatja a psoriasist:

  • A bőrt ért sérülések (leégés, rovarcsípés, tetoválás)
  • A bőr bakteriális vagy gombás megfertőződése
  • Májbetegségek, belső szervi daganatok
  • Bizonyos gyógyszerek szedése (pl. Béta-blokkolók, lítium)
  • Hormonális hatások
  • Lázas megbetegedés, idült gyulladásos folyamatok
  • Irritatív anyagok (pl. bizonyos kozmetikumok)
  • Életmódi tényezők (egészségtelen táplálkozás, alkoholfogyasztás)
  • Stressz, depresszió

A pikkelysömör tünetei

A pikkelysömör jellegzetessége a bőrfelszíntől jól elhatárolódó, viaszfehér plakkok megléte. A plakkok alatti bőrfelszín gyulladt, vörös, és a plakkok leválása után enyhe vérzés jelenik meg. Meg kell említeni, hogy a pikkelysömörnek többféle típusa van, amelyek némileg eltérő tünetekkel járnak.

Pikkelysömör fejbőrön. (Forrás: freepik.com)

A pikkelysömör leggyakoribb formája a psoriasis vulgaris. Ebben az esetben a plakkok általában azoknál a bőrfelületeknél jelentkeznek, amelyek irritáló hatásoknak vannak kitéve (szél, a ruha kiváltotta dörzsölés).

Ennek megfelelően a legtöbb esetben a pikkelysömör fejbőrön, a könyököknél, a térdeknél, a körmöknél, illetve a farpofák érintkezésénél jelentkezik.

A psoriasis inversa esetén a tünetek a testhajlatokban, bőrredőknél alakulnak ki. A psoriasis guttata a fiataloknál gyakoribb, apró, vörös göbök kialakulása jellemzi a felsőtesten. A nagyon ritka psoriasis echyderma esetén pedig az egész bőrfelület érintett.

A pikkelysömör az érintettek nagyjából felénél a körömre is kiterjed. Enyhébb esetben csak tűszúrásnyi lyukak jelennek meg, de a körömlemez alatti gombaszerű felrakódások is gyakoriak.

Extrém esetben pedig a psoriasis oly mértékben károsítja a körömmátrixot, hogy a körömlemez elvesztése is előfordulhat.

A lélektani hatást is meg kell említeni. Az emberek többsége sajnos némi viszolygással tekint a pikkelysömörben szenvedő betegekre, illetve fél a megfertőződéstől, pedig a betegség nem fertőző.

A kézen vagy hajas fejbőrön fennálló elváltozások különösen szembetűnőek, így nagy megterhelést rónak a betegre. Emiatt a lelki támogatás is fontos; érdemes lehet akár pszichoterápiába is járni.

A pikkelysömör leggyakoribb szövődményei

  • Ízületi gyulladás – A psoriasis arthritis, azaz ízületi gyulladás, a pikkelysömör egyik leggyakoribb társbetegsége. Minden harmadik pikkelysömörös beteg tapasztal ízületi problémákat bőrtünetei mellett. Ha merevséget, duzzadást és fájdalmat érzünk ízületeinkben és környékükön, előfordulhat, hogy ízületi gyulladás is kialakult nálunk.
  • Szív- és érrendszeri betegségek – A pikkelysömörrel küzdő betegeknél 50%-kal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, amiért valószínűsíthetően szintén a gyulladásos folyamatok okolhatók.
  • Kóros vérzsírszint – A koleszterin és egyéb vérzsírok tartósan magas szintje is sok pikkelysömörös betegre jellemző. A magas vérzsírszint már önmagában is betegségnek számít, de sajnos ennél nagyobb problémát is jelenthet, sokszor a szív- és érrendszeri problémák előszobája is egyben.
  • Cukorbetegség – A cukorbetegség és a pikkelysömör egymás rizikótényezői. Ez azt jelenti, hogy ha valaki pikkelysömörös, nagy a valószínűsége, hogy egyszer cukorbetegség is kialakul nála, és fordítva is; a diabéteszesek könnyen pikkelysömörös tüneteket is tapasztalhatnak magukon. Az orvosok még nem teljesen látják át az összefüggéseket, de valószínűsíthető, hogy a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok elősegítik az inzulinrezisztencia kialakulását, így a cukorbetegségét is.
  • Metabolikus szindróma – Metabolikus szindróma alatt azt értjük, amikor a szervezetben párhuzamosan többféle anyagcserezavar lép fel: zsíranyagcsere és szénhidrát-anyagcsere zavara, magas vérnyomás, és hasi elhízás. Ez a szindróma a szív- és érrendszeri egészségünkre is negatív hatással van.
  • Szorongás és depresszió – A pikkelysömör gyakran megnövekedett lelki terhet is jelent a betegek számára, emiatt és a megváltozott biokémiai folyamatok miatt is gyakori a psoriasisos betegeknél a szorongás, illetve depresszió kialakulása.
  • Gyulladásos bélbetegségek – A gyulladásos folyamatok beleinket is megtámadhatják, és többféle betegséget okozhatnak. A Crohn-betegség kialakulásának esélye például több mint 2,5-szerese egy psoriasisos betegnél.

Pikkelysömör kezelése pikkelysömör krém segítségével. (Forrás: freepik.com)

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör jellegzetes elváltozásokat okoz, így általában fizikai vizsgálattal, szövettan nélkül is diagnosztizálható. Sok esetben a pikkelysömör képek alapján is azonosítható.

A pikkelysömör sajnos nem gyógyítható. A tünetek kezelésére, illetve a tünetmentes időszakok meghosszabbítására viszont van lehetőség. Többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre, amelyek közül a bőrgyógyász a tünetek jellege, valamint a beteg egészségi állapota, gyógyszerelése és életmódja alapján fogja összeállítani a személyre szabott kezelési tervet.

Alapvetően helyi és szisztémás kezelési módokról beszélhetünk. Enyhébb esetekben elég lokálisan kezelni a tüneteket, súlyosabb esetekben azonban az egész szervezet szintjén is közbe kell avatkozni. 

Lokális kezelés

Lokálisan a pikkelysömör krém segítségével kezelhető: többféle szteroidos, illetve egyéb hatóanyagtartalmú készítmény elérhető, amelyek hatékonyan enyhítik a tüneteket. 

A krémek felvitele előtt tejsav- vagy szalicilsav-tartalmú krémmel kell eltávolítani a megvastagodott felhámot, ezután kell bekenni a gyulladt felületet krémmel. A leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok a különféle kortikoszteroidok, retinoidok és D-vitamin analógok, illetve a dithranol.

Szisztémás kezelés

A szisztémás kezelés során fényterápiát, illetve orálisan szedhető gyógyszereket alkalmaznak. Sokféle hatóanyag segíthet a pikkelysömör tüneteinek kezelésében, a leggyakrabban a retinoid, a methotrexat vagy a cyclosporin kerül felírásra.

A leghatékonyabb viszont az úgynevezett biológiai terápia, amely a kóros immunfolyamatokba avatkozik bele.

A tünetek enyhítésében fontos szerepe van az életmódnak és az étrendnek is. Érdemes megtanulni stresszkezelő technikákat (meditáció, relaxáció), illetve rendszeresen sportolni és ügyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra.

Az étrend szempontjából pedig érdemes kerülni a finomított széndhidrátokat és magas cukortartalmú élelmiszereket, valamint sok élelmi rostot fogyasztani. Az alkoholfogyasztás szintén kerülendő.

Szeretném megtekinteni a Szimpatika kínálatában kapható D-vitaminokat!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!