A bevérzett szem kezelése házilag

2014. 02. 16.
Szerző: Szimpatika
A gyulladt, vörös szem állandó viszketése, könnyezése és nem túl vonzó kinézete mellett erősen fertőző is. A gyulladás általában 7-10 nap alatt magától is elmúlik, de beállt otthoni gyógymódokkal ez az idő lerövidíthető.

Fontos: a következőkben borogatáshoz javasolt folyadékokat soha ne cseppentse a szemébe, csak borogasson velük. A kapillaritás elve miatt így is elég hatóanyag jut be a szembe.

Sós víz

A só erős gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, ezért szemének is jót tesz, amennyiben kibírja a csípő érzést. Adjon egy teáskanál sót egy bögrényi forrásban levő desztillált vízhez. Várja meg, amíg a só felolvad, és a keverék teljesen kihűl. Ezzel borogassa szemét naponta több alkalommal.

Bórsavas víz

A bórsav szintén gyulladáscsökkentő hatású: keverje desztillált vízhez, és a sós vízhez hasonlóan alkalmazza.

Méz

A mézet antibakteriális és antibiotikus hatásai miatt emberemlékezet óta használják gyógyító céllal. Adjon három evőkanálnyi mézet két csészényi vízhez, forralja fel, majd hagyja kihűlni. Borogassa vele szemeit – segít megszüntetni a tüneteket, és a gyógyulást is felgyorsítja.

Burgonya

Nyers burgonyából vágjon vékony szeleteket és helyezze szemeire. Csökkenti a duzzadást és a pirosságot. Naponta többször alkalmazhatja.

Fekete vagy zöld tea

Mindkét teafajta rengeteg bioflavonoidot tartalmaz, amelyek a vírusos és bakteriális fertőzések ellen is hatékony gyógymódnak bizonyultak, valamint a gyulladást is csökkentik. Áztasson be két teafiltert, majd helyezze a filtereket szemeire és relaxáljon 15-20 percig. A teában található tannin csökkenti a duzzadást és megszünteti a fertőzést. A fennmaradó áztatóvizet szemei tisztítására is használhatja.

Uborka

Szemirritáció és -gyulladás esetén hatékony gyógymód: két uborkaszeletet helyezzen hideg vízbe, és 10 perc elteltével tegye szemhéjára.

Probiotikumok

A probiotikumok elpusztítják a szervezet káros baktériumait, így a szemgyulladást is sikeresen gyógyítják. Natúr joghurtot vagy kefírt alkalmazzon. Két vattapamacsot áztasson be a választott folyadékba, majd 15-20 percre helyezze ezeket a szemeire.

Hideg-meleg borogatás

A gyulladás okozta viszketés, dagadás, égető érzés sok kellemetlenséget okoz. Mind a hideg, mind a meleg borogatás segít a tünetek csökkentésében. Meleg borogatáshoz áztasson meleg vízbe egy tiszta konyharuhát vagy törülközőt, és helyezze a szemére 5 percre. Hideg vizes borogatáshoz a leghatékonyabb, ha egy hideg vizes tömlőt fél órára a hűtőbe tesz, majd a szemeire helyezi ezt úgy, hogy alá konyharuhát vagy vékony törülközőt helyez.

Tej

Itasson át két vattapamacsot hideg tejjel, és helyezze a szemeire. Meleg tejes módszerrel is kezelheti, megtisztíthatja szemeit. Mind a hideg, mind a meleg tejes módszer esetében érezni fogja a nyugtató hatást.

Aranygyökér

Gyulladáscsökkentő hatásáról ismert gyógynövény. Két teáskanálnyit adjon a porlasztott növényből egy bögrényi forrásban levő vízhez. Itasson át ezzel a keverékkel két vattapamacsot, és kezelje vele szemeit. A keverékhez kamillateát és kámfort is adhat.


Forrrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!