Visszerekkel az ülőmunka is fájdalmas

2014. 02. 15.
Szerző: Szimpatika
A legtöbb ember manapság ülőmunkára van ítélve, ami különböző egészségügyi gondokat von maga után. Ilyen többek között a visszértágulat is, ami kezdetben inkább csak esztétikailag zavarja az embert, ám egy idő után fájdalmassá is válik.

Dr. Nyiredy Géza, a Trombózisközpont érsebész főorvosa elárulja, mit lehet tenni ilyenkor.

Kezdetben nem okoz panaszt

Sokan, amikor megjelennek a lábaikon a kitüremkedő visszerek, nem tesznek semmit, gondolván, hogy ami nem fáj, azzal nem kell semmit sem kezdeni. Sajnos azonban ez a hozzáállás az idő folyamán megbosszulhatja magát, ugyanis a probléma kezeletlen esetben viszonylag rövid időn belül meg fogja nehezíteni az ember mindennapjait.

Eleinte csupán annyi gondot okoz, hogy a nap végére úgynevezett nehézláb-érzés jelentkezik, és jól esik felpolcolni a lábakat. Később ezt felváltja egy erősebb fájdalom, feszülő érzés, ami akár már napközben is felléphet, főleg hosszabb ülés során, így az irodában akár a munkavégzést is megnehezítheti, hiszen a furcsa érzés és a trombózistól való rettegés elterelheti a figyelmet az aznapi feladatokról. Ez főleg a nyári időszakra igaz, viszont akiknek már előrehaladottabb állapotban vannak a visszerei, azok akár még a téli hónapokban is panaszkodhatnak a végtagjaikra. De vajon mit lehet tenni, hogy csökkenjen, vagy végérvényesen megszűnjön a fájdalom?

Kompressziós kezeléstől a műtétig

Bár a patikákban be lehet szerezni hűsítő visszérkrémeket, azonban ezek csak ideig-óráig nyújtanak – ha nyújtanak – némi enyhülést. Éppen ezért már a visszerek megjelenése idején érdemes szakembert felkeresni, aki az erek állapotát pontosan felmérve tanácsot tud adni a lehetséges kezelésekről. „Van, hogy elég a kompressziós kezelés, amit el lehet végezni gyógyharisnyával vagy rugalmas pólyával, ha azonban ez nem elég, akkor ajánlott a visszérműtétet számításba venni. Ennek segítségével akár végérvényesen megszabadulhat a kidudorodó erektől és a fájdalomtól egyaránt, ráadásul így megelőzheti az olyan szövődmények kialakulását, mint a lábszárfekély, a tágult visszerek gyulladása, illetve a következményes mélyvénás trombózis” – mondja dr. Nyiredy Géza.

További tippek a visszerek okozta fájdalom ellen

Bár az alábbi praktikák önmagukban nem okoznak tartós javulást, azonban a kezelést kiegészítheti velük és segítségükkel lassíthatja az erek állapotának romlását.

  • Hideg-meleg lábzuhany
  • Lábak felpolcolása, amikor csak lehetséges
  • Értorna végzése
  • Súlyfelesleg leadása

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!