Az izmos ember még tévézés közben is több energiát éget

2014. 02. 08.
Szerző: Szimpatika
Gondolkozzunk el kicsit azon, vajon miért is jó izmosnak lenni? Egyrészt azért, mert testünk sokkal esztétikusabb, másrészt, mert könnyebben viseljük az élet fizikai terheit, és mert a rendszeres testedzés nem csupán a testet, de a lelket is üdíti.

De van még valami, ami miatt érdemes heti egy-két alkalommal időt és energiát áldozni izmaink fejlesztgetésére: az emberi test alap-kalóriaforgalmának körülbelül negyedét a nyugvó izomtömeg adja. Ebből következhet az a feltevés, miszerint az izmos emberek nehezebben híznak el.

Az elhízás napjainkban szinte népbetegségnek számít, és sajnos egyre fiatalabb korosztályokban jelenik meg. A mozgásszegény életmód, a rossz táplálkozási szokások nagyon hamar vezethetnek fölös kilók megjelenéséhez. Ha a kalóriabevitel tartósan meghaladja a szervezet kalóriaigényét, annak bizony túlsúly lesz a vége. A feleslegben bejutott szénhidrátok átalakulva a zsírszövet vastagságát növelik, és ettől kezdve bizony már igen nehéz szabadulni tőlük.

A hatékony fogyókúra nem csupán ezt a kalóriabevitelt mérsékli, hanem nagy gondot fordít a kalóriaigény emelésére is. Éppen ezért kell elkezdeni a rendszeres testedzést, ami nem csupán izmaink átmérőjét gyarapítja, de zsírpárnáink vastagságát is csökkenti.



Az izmos emberek feltehetőleg nem véletlenül izmosak; bizonyára kemény befektetett munka áll kockás hasuk és formás vádlijaik hátterében. Ezzel tehát máris teljesítették a megnövekedett kalóriaigény feltételét, ennek köszönhetően pedig izomzattal „kirakott” testfelületükön relatíve kevés, vagy kevesebb a zsírszövet is. Mivel pedig az izomszövet nyugalmi energiaigénye is több, mint a zsírszöveté, ha az illető éppen semmit nem csinál, csak a tv előtt fekszik, teste akkor is több energiát használ fel, azaz több kalóriát éget el.


Forrás:
https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!