Megtalálták a petrezselyem, a zeller és a kamillatea közös, rákellenes hatóanyagát

Szerző: Szimpatika
Van egy bizonyos összetevő néhány növényi élelemben, az apigenin, ami véget vet a mellráksejtek halhatatlanságának – állapították meg az Ohio State University kutatói. A ráksejtek úgy tudnak osztódni megállás nélkül, hogy meggátolják azt a folyamatot, amely normálisan, a működési ciklus végén a bennük rejlő program szerint halálra ítélné őket. Az apigenin a mellráksejteknél leállítja ezt a gátlást.

A petrezselyem, a zeller és a kamillatea az apigenin legismertebb forrásai, de ez az összetevő sok egyéb gyümölcsben és zöldségben is megtalálható. Az apigenin – a becslések szerint – 160 fehérjéhez képes kötődni az emberi szervezetben, ezzel szemben a gyógyszerek egyetlen molekulát céloznak meg. Valószínűleg más táplálékoknak is vannak hasonló tulajdonságai, és ezzel messze előnyösebbek a gyógyszereknél.

„Tudjuk, hogy egészségesen kell táplálkozni, de az esetek többségében nem ismerjük a mechanizmust, amiért ezt kell tennünk. Most láthatjuk, hogy az egészségre gyakorolt hatás ehhez a tápanyaghoz köthető, amely sok fehérjére van hatással. És – hozzátesszük – ezen a módon az apigenin visszaállítja a rákos sejtek normál profilját, ami nagyon értékes mind klinikailag, mind a prevenció szempontjából” – magyarázza Andrea Doseff, molekuláris genetikus professzor.

Érdekes technikát használtak a kutatók arra, hogy kiderítsék, mely emberi fehérjék lépnek interakcióba a táplálékban levő molekulákkal. „Képzeljenek el egy nagy edényt, amelyben a potenciálisan érintett fehérjék apró halak. Beletesszük a táplálékmolekulát az edénybe, és az csak a strukturális tulajdonságainak megfelelő fehérjéket vonzza. És tudjuk, hogy ez valódi kapcsolat, mert látjuk, ahogy a fehérjék és az apigenin egymáshoz kötődnek.”

A kísérletezés folytatásával kiderült, hogy az apigenin olyan fehérjékhez is kapcsolódik, amelyeknek specifikus funkciói vannak. A legfontosabb közülük a hnRNPA2 jelű. Ez a fehérje befolyásolja az ún. messenger RNS (mRNS) tevékenységét, úgy, hogy módosítja a fehérjetermelésre vonatkozó instrukciót. Doseff hozzáfűzi: az abnormális utasítás az oka a daganatos betegségek mintegy 80 százalékának. A ráksejtekben kétféle típusú utasítás fordul elő, míg a normális sejtekben csak egy – ez a trükk tartja életben és hagyja szaporodni a ráksejteket.

A kutatók megfigyelték, hogy az apigenin a hnRNPA2-höz kapcsolódva helyreállította az utasítást az emlőráksejtekben, ami arra utal, hogy ezen utasítás szerint a sejtek elpusztulnak, illetve sokkal szenzitívebbé válnak a kemoterápiára. „Ennek a tápanyagnak a segítségével aktiváljuk az ölőmechanizmust. Ez kiküszöböli azt a módosítást, amely meggátolja a sejthalált. Ebből ugyanakkor az is következik, hogy ha egészségesen táplálkozunk, ténylegesen elősegítjük a normális utasítások létrejöttét a sejtjeinkben.”

A jótékony hatás nem korlátozódik a rák elpusztítására, az apigeninnek gyulladásgátló hatása is van: „Mivel az apigenin többféle sejthez is kötődik, sokféle előnyös tulajdonsága lehet, és mert sokszereplős a játék, szinergikus hatás érhető el vele.”


Forrás: https://www.natursziget.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!