A mindennapi narkotikum

Szerző: Szimpatika
A nádcukorból, vagy répacukorból készült melaszból desztillálás útján barna cukrot, majd fehér cukrot állítanak elő. A fehércukor, porcukor, melasz, a méz egyaránt emelik a vér inzulin szintjét, illetve a szerotonin szintet. A szerotonin hangulatjavító anyag. A cukor fogyasztása emeli a szerotoninszintet, ezáltal emeli hangulatunkat.
Tartós és a szükségesnél nagyobb mennyiségben történő fogyasztása esetén azonban lelassul az agy a szerotonin termelése. A szükségesnél kevesebb mennyiségű szerotonin enyhébb, vagy súlyosabb depressziót idéz elő.

Ezáltal annak érdekében, hogy az adott személy normál szerotonin szintet tudjon szervezetében fenntartani, s depresszióját enyhítse, folyamatosan cukrot kell fogyasztania. Így olyan függőségi kör jön létre, melyből valóban nehéz lesz kilépnie. A jelenség teljes mértékben hasonló a túlzott alkoholfogyasztás által létrejött dopamin függősséghez. A cukorfogyasztás hatására jelentősen megemelkedik a vércukorszint. Ennek kiegyenlítésére a szervezet, a cukor semlegesítésére inzulin kibocsátását kezdi meg. Azonban míg a cukor hatása néhány órán belül elillan, addig az inzulin jelenléte hangulatunkat befolyásolja. Az inzulin bőség okozta állapot pedig nem más, mint a depresszió és a letargia. Ezáltal, hangulatunk javítása érdekében ismét a cukor után nyúlunk, s a folyamat kezdődik elölről. A cukor tehát két módon befolyásolja hangulatunk alakulását. A túlzott mértékű inzulin és a szerotonin hiánya egyaránt depressziós tüneteket idéz elő. Amennyiben a folyamat tartósan fennáll, úgy fizikai és mentális téren is egészségromlás következhet be. A depressziós tüneteken kívül kialakulhat diabétesz, illetve bipoláris rendellenességek.

Finomított cukor helyett válasszuk a fruktózt, mely a gyümölcsökben természetesen megtalálható cukorfajta. Éppen ezért szerkezetét teljes mértékben megőrizte, a benne található kémiai kötések által szervezetünk számára jelentős időt igényel lebontása. Ezáltal a vércukorszint nem hirtelen, lökésszerűen emelkedik meg, hanem folyamatos, egyenletes szinten mozog. Szervezetünk energia ellátása így hosszú időn át biztosított, s csupán enyhe hangulatváltozást érzékelünk.

Hosszabb időn át történő fruktóz használat, illetve a finomított cukor mellőzésének hatására érezhetően kifinomultabbá válnak ízlelőbimbóink, s az édes íz fogalma egészen új értelmet nyer. A korábban még cukrozásra szorult termékek lassan egyre édesebbé válnak, ízlésünk kitisztul, felfedezhetjük a gyümölcsök valódi ízét.

Szervezetünk is fellélegezhet, hiszen nem kell többé jelentős energiákat pazarolnia a finomított cukor okozta biológiai folyamatok, hangulati ingadozások kiegyenlítésére. A cukorfüggőség megszűnik, a felesleges munka által kimerült szervezet újra feltöltődik, a betegségek száma csökken.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!