Tudom, mit álmodtál tegnap éjjel!

Szerző: Szimpatika
Japán kutatók MRI alkalmazásával képesek megállapítani, milyen képeket látnak az emberek az alvás korai szakaszában.

A Science szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók ezt 60%-os pontossággal végzik. „Szilárd meggyőződésem volt, hogy lehetséges az álmok dekódolása, legalább az álmodás bizonyos formáinál. Nem lepődtem meg az eredményeken, amelyek ugyanakkor nagyon izgatnak” – mondta Yukiyasu Kamitani professzor, a kiotói ATR Számítási Idegtudományi Laboratórium munkatársa, a kutatócsoport vezetője.

MRI-vel követték az agyfunkciókat

Az álomfejtés az ősi egyiptomiak óta érdekli az emberiséget, a tanulmányban részt vevő kutatók azonban az eddigieknél jóval közvetlenebb módot találtak éjszakai vízióink „megcsapolására”: három ember agyfunkcióit követték nyomon elalvás közben MRI-letapogatással. Amint a kísérletben részt vevő alanyok kezdtek álomba merülni a letapogató berendezésekben, a kutatók felébresztették és megkérték őket, számoljanak be arról, amit láttak. Mindezt több mint kétszázszor megismételték és minden képet, legyen az akármilyen szürreális, feljegyeztek.

A látásélményeket meghatározott hierarchia szerint néhány nagyobb fogalmi körbe csoportosították – pl. bútor, nő, lakás, üzlet, utca, betű stb. –, majd internetes képkeresők segítségével létrehoztak minden fogalmi körhöz kapcsolódóan egy vizuális adatbázist, és egy tanulási algoritmus segítségével elemezték, hogy a különböző fogalmi körbe tartozó képek bemutatása milyen speciális aktivitásmintát eredményez az elsődleges látókéregben.

A „betanítás” után a számítógépes program képes volt az álombeli aktivitásminták leképezésével megjósolni, milyen látványokról fog beszámolni az alany, mikor röviddel a megfigyelés kezdete után felébresztik. Ezután újabb MRI-letapogatásokat végeztek, ezúttal azonban az alanyok ébren voltak és közben képeket mutattak nekik, így a kutatócsoport láthatta az agytevékenység pontos, az adott képhez kapcsolódó sémáit.

Az alvás közbeni tesztek következő fordulójában a kutatók már 60% pontossággal meg tudták jósolni a letapogatások alapján az álmokban látott dolgokat. „Képesek voltunk felfedni az álmok tartalmát az alvás közbeni agytevékenységből, ami egybehangzott az alanyok későbbi beszámolóival” – magyarázta Kamitani professzor.

Újabb cél: a mélyebb alvás szakasza

A kutatók most a mélyebb alvásba szeretnének betekinteni, ahol a legszínesebb álmok alakulnak ki, illetve arra is kíváncsiak, vajon az MRI alkalmazásával képesek lennének-e megállapítani az alvás közben átélt érzelmeket, illatokat, színeket és cselekményeket. „Ettől még egyértelműen messze járunk, azonban nincs okunk feltételezni, hogy mindez lehetetlen lenne” – nyilatkozott a BBC-nek Mark Stokes, az Oxfordi Egyetem kognitív idegtudósa, aki szerint a japán kutatás egy újabb lépés az álomfejtő gépek irányába.


forrás:
https://www.pozitivnap.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!