Mi számít magas vérnyomásnak az új értékek szerint?

Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás nem csak Magyarországon, de az egész világon számtalan embert érint. Bár kezelése sok esetben nehézkes, a legújabb iránymutatásokkal talán közelebb kerülhetünk a „néma gyilkos” sikeres terápiájához. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája elmondja, mi mindenre kell figyelni, hogy kordában tarthassa hipertóniáját.

A JAMA (Journal of the American Medical Association) c. lapban nemrégiben új közlemény jelent meg, melyben friss iránymutatásokkal álltak elő a tudósok a magas vérnyomás kezelése terén. A szakértők hangsúlyozzák, hogy ezek az ajánlások megbízhatóak és bizonyítékokon alapulnak, így ha ezeket az orvosok és a betegek figyelembe vennék, csökkenthető lenne a hipertónia okozta stroke és szívinfarktus kialakulásának esélye.

Lássuk, mik a legfontosabb újdonságok az eddigiekhez képest:

  • 60 évnél idősebbek esetében a cél a 150/90-es alatti vérnyomás elérése
  • 30-59 éves kor között a 140/90 alatti érték
  • cukorbetegek és krónikus veseelégtelenségben szenvedők esetében szintén a 140/90 alatti érték elérésére kell törekedni

Az új iránymutatás figyelembevétele azért is fontos, mert befolyásolhatja az eddigi gyógyszeres kezelést: lehet, hogy kevesebb, illetve más készítményre lesz szüksége a betegnek, mint eddig.

Van, ami változatlan

Bár időről időre új iránymutatásokat állítanak össze a tudósok, vannak olyanok is, amelyek folyamatosan érvényesek maradnak.

Ilyen például az, hogy ismerje vérnyomása értékét. „Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a hipertóniának leggyakrabban semmiféle tünete nincs, így nem is gondolják, hogy terápiára szorulnának. Éppen ezért érdemes otthon vérnyomásmérőt tartania, hogy képet kaphasson állapotáról! Amennyiben tudja, hogy már fenyegeti önt a „néma gyilkos”, akkor azonban jobb, ha rendszeresen részt vesz 24 órás vérnyomásmérésen, ami a nap folyamán többször is rögzíti az értéket, így kezelőorvosa tisztában lehet az estleges ingadozásokkal is” – javasolja dr. Kapocsi Judit.

Amennyiben vérnyomásértéke a normál tartományon kívül mozog, mindenképp konzultáljon rendszeresen orvosával, és ne legyintsen a problémára, hiszen kezeletlen esetben olyan súlyos szövődményeket okozhat a hipertónia, mint a stroke vagy a szívinfarktus!

Végül: akármilyen készítményt szed is, az iránymutatások szerint fontos, hogy figyeljen oda életmódjára, hiszen ha kerüli a sós, nehéz ételeket, valamint a cigarettát, azzal nagymértékben növelheti a gyógyszeres terápia hatékonyságát.

Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!