Jobban égeti a zsírt a sprint, mint a kocogás

2014. 01. 10.
Szerző: Szimpatika
Az emberek fejéből még mindig nem lehet kiverni azt a felfogást, hogy a kardioedzés nem azonos a végtelenül hosszú, monoton, kis intenzitású, futópados megoldással. Így van ez függetlenül attól, hogy a sportorvosok, de még a kardiológusok is sorra publikálják tanulmányaikat, hogy nem kellene félni a nagy intenzitású kardioedzéstől.

Az Aberdeeni Egyetemen (Skócia) végeztek egy kísérletet, amiben azt vizsgálták, hogy miként hat a hagyományos és az ultraintenzív kardioedzés a szervezetre. Bár korábban is készült számos ilyen jellegű tanulmány, a mostanit tekinthetjük az egyik legátfogóbbnak a témában.

A kutatóknak az volt a feltevése, hogy a gyorsasági mozgások – mint a sprintfutások – minden szempontból hatékonyabbak más edzésformáknál. Nem csak jobb hatással lesznek az anyagcserére, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázat is csökkenthetik, mivel a nagy intenzitású, de rövid ideig tartó terhelésnek (edzéseknek) kitett test jobban bánik el akár a telített zsírokban gazdag étrenddel is.



A tesztprogram során mindössze két és fél perc határterhelést használtak, szemben a napi fél óra kocogással. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy 5x30 mp maximális intenzitású sprintet végeztettek az alanyokkal, köztük 4 perces pihenőszakaszok beiktatásával. A másik csoport 30 perces, moderált intenzitású kocogást végzett. A kardioedzést követően mindkét tesztcsoport tagjai telített zsírokban gazdag ételeket fogyasztottak.

Az eredmény megdöbbentő volt: a hagyományos, kocogós kardiós csoporttal szemben a sprintelők vérében a zsírok aránya átlagosan 33%-kal volt kevesebb a több hónapos kísérlet során.

A kutatást vezető orvos, dr. Gray erről így nyilatkozott: „Bár a moderált intenzitású kardioedzés csökkenti a szív- és az érrendszeri betegségek kockázatát, a kutatásunk egyértelműen kimutatta, hogy a magas intenzitású, de rövidebb aktív szakaszok sokkal hatékonyabban teszik ezt, és ezáltal az edzés időtartalmát is jelentősen le lehet csökkenteni.”


forrás: https://www.fitbuilder.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!