Gránátalma terhesen

Szerző: Szimpatika
A Berkeley egyetemen végzett kutatások szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához vagy az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva. Súlyarányosan a legnagyobb mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyekről kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszerét jelentik, és védik az idegrendszert is.

A terhesség során gyakorta kialakulhat olyan állapot, amikor valami miatt csökken a véráramlás az erekben, ezáltal kevesebb oxigén jut el a magzat agyába, ami miatt különböző agysérülések következhetnek be. Ezek súlyossága attól függ, hogy a magzat agya milyen mértékben volt elvágva a fejlődéshez és a működéshez szükséges oxigéntől. Ha nincs elegendő mennyiségű oxigén a fejlődéshez, akkor agyszövetek pusztulhatnak el, ami később kihathat a gyermek mozgására vagy más képességeire is.

A jelenséget az orvostudomány oxigénhiányos iszkémiának nevezi, ami komoly agysérülést eredményezhet. A statisztikai adatok szerint minden ezredik születésnél alakul ki ez a betegség, illetőleg azoknál a csecsemőknél, akik a terhesség 34. hete előtt jönnek világra.

Az Egyesült Államokban azt vizsgálták a kutatók, hogy a különféle gyümölcsök milyen hatással vannak a fejlődő magzatra. Az eredmények szerint a gránátalma-koncentrátum vízzel hígítva 60 százalékkal csökkentette a betegség kialakulásának a kockázatát azokkal az esetekkel szemben, amikor a kismama csupán vizet fogyasztott.

Az újszülötteknél kialakuló oxigénhiányos iszkémiát rendkívül nehéz gyógyítani, és napjainkban nagyon keveset tudnak tenni az orvosok, hogy ezt a folyamatot megállítsák. A legtöbb erőfeszítést jelenleg azért teszik, hogy már felfedezése pillanatában azonnal megállítsák a káros folyamatot. Ha kezelni is tudnák a betegséget, akkor megelőző lépéseket tudnának tenni azokban az esetekben, amikor a kockázat igen magas, illetve jelentősen tudnák csökkenteni az ilyen jellegű sérüléseket.

A gránátalma, úgy tűnik, az egyik legjobb természetes megoldás lehet, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amit egyébként a különféle bogyós gyümölcsökben és a szőlőben is megtalálhatunk. A polifenolokról kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszerét jelentik, és idegrendszervédő hatásuk is van.

Korábban a terhes kismamák a vörösbort fogyasztották idegrendszer-kímélő hatása miatt, de jelen vizsgálat eredményei alternatívát jelenthetnek, hiszen terhesség alatt nem szerencsés az alkoholfogyasztás, mivel jelentős sérüléseket okozhat a magzatnál.

 

forrás: https://egeszsegsuli.ewk.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!