Az otthoni fogfehérítés praktikái

2014. 01. 04.
Szerző: Szimpatika
Bár a leglátványosabb eredményt fogorvosi fehérítéssel érhetjük el, léteznek olyan otthoni módszerek is mosolyunk ragyogóbbá tételére, melyek, bár lassabban és csak enyhébb mértékben, de szintén fehérebbé teszik a fogainkat.

1. Fogkrémek

Fogfehérítő fogkrémből kétfélét különböztetünk meg. Az egyikbe általában szódabikarbóna van, ami az apró szemcsék dörzshatása révén teszi fehérebbé a fogainkat, a másik fajtába viszont hidrogén-peroxid vagy más kémiai fehérítőszer is kerül, ami a fog mélyebb rétegeibe jutva fejti ki hatását. Mivel azonban az anyag csak rövid ideig érintkezik a fogainkkal, a kívánt hatás eléréséhez hosszabb ideig kell ilyen fogkrémet használnunk.

Ár: 1000-2000 Ft tubusonként.

Fehérítéshez szükséges idő: 4-6 hét.

2. Otthoni fogfehérítő szettek

Léteznek olyan, házi használatra kifejlesztett fogfehérítő szettek, melyek hatóanyaga hidrogén-peroxid vagy más kémiai vegyület. Bár így otthon is azonnali és látványos eredményre tehetünk szert, sajnos hamar rászokhatunk a használatára, amivel nem csak a fogunknak árthatunk, de a fehérség tartóssága is egyre rövidül.

Mivel erős kémiai szerekről van szó, a fogfehérítők meggyengíthetik a fogzománcot, így fogérzékenységet okozhatnak, ráadásul az ínyt is károsíthatják.

Ár: 10 000 – 20 000 Ft szettenként.

Fehérítéshez szükséges idő: 20-30 perc.

3. Szódabikarbóna

Régi, ám továbbra is eredményes módszer lehet a szódabikarbónás fogmosás. Ehhez mártsuk a nedves fogkefénket szódabikarbónába, és mossuk át vele a fogainkat. Az apró szemcsék ledörzsölik a fog mikrobarázdáiban lerakódott lepedéket, ezzel téve mosolyunkat fehérebbé. Szódabikarbóna helyett jó alternatíva lehet még a fogpor is. Nem érdemes naponta alkalmazni ezt a módszert, hiszen ha túl sokat dörzsöljük, polírozzuk a fogzománcot, akkor az elvékonyodik.

Ár: 200-500 Ft csomagonként (szódabikarbóna vagy fogpor).

Fehérítéshez szükséges idő: 4-6 hét.

4. Elektromos fogkefe

Mivel a modern elektromos fogkefék 3000, sőt akár 40 000 fordulatot is megtesznek percenként, jóval hatékonyabb tisztítás érhető el általuk, mint egy kézi fogkefével. Ráadásul az ultrahangos fogkefék új generációja már a fogkő és egyéb lerakódások eltávolítására is képes, ami garantáltan fehérebbé varázsolja a fogainkat. További opció lehet a speciális, fehérítésre kifejlesztett elektromos fogkefefej megvásárlása.

Ár: 5000 – 60 000 Ft elektromos/ultrahangos fogkefe vásárlása esetén, 2000 – 3000 Ft elektromos fogkefefej vásárlása esetén.

Fehérítéshez szükséges idő: 2-3 hét.

5. Citrom

Ez a savanyú citrusféle az egyik legerősebb természetes fogfehérítő szer. Citromsavtartalma miatt azonban nem csupán a fogzománcot marja, de a kalciumot is kivonja a fogakból. Épp ezért csak nagyon ritkán szabad alkalmazni!

Ár: elhanyagolható

Fehérítéshez szükséges idő: alkalmanként 15 perc

 

Forrás: https://www.merjmosolyogni.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!