A mandarin egészségvédő hatásai

Szerző: Szimpatika
A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói kimutatták, hogy a mandarinban található egyik vegyület nemcsak az elhízás, hanem a 2-es típusú cukorbetegség, sőt az érelmeszesedés kialakulása ellen is véd.

Murray Huff és Erin Mulvihill a nobiletin nevű, a flavonoidok közé tartozó vegyülettel kapcsolatos eredményeiket a Diabetes című lapban közölték.

Nyugati étrend mandarinnal kiegészítve

A kutatók a metabolikus szindróma Huff laborjában kidolgozott állatkísérletes modelljével dolgoztak. Laboratóriumi egerek egy csoportját „nyugati” típusú, vagyis zsírokban és egyszerű cukrokban gazdag étrenden tartották. A zsíros, cukros táp hatására az egerek elhíztak, és a metabolikus szindróma valamennyi klasszikus tünetét mutatták: megemelkedett a koleszterin- és trigliceridszintjük, valamint inzulin- és vércukorszintjük, a májukban pedig zsír halmozódott fel. Ezek az anyagcserezavarok nagymértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Az egerek másik csoportja ugyanezt az étrendet kapta, de a mandarinból kivont nobiletinnel keverve. Ezekben az egerekben nem nőtt a koleszterin, a trigliceridek, az inzulin és a vércukor szintje, és testsúlygyarapodásuk is normális volt. A nobiletin fokozta az állatok inzulinérzékenységét, és kétféle úton is gátolta a zsírfelhalmozódást a májban: egyrészt fokozta a zsírfelesleg elégetését szabályozó gének kifejeződését, másrészt gátolta a zsírok szintézisében részt vevő géneket. Hosszabb távú vizsgálatokban pedig azt is megfigyelték, hogy a vegyület gátolta az artériák falának elmeszesedését.

A mandarin hatékonyabb a grépfrútnál

Huff évek óta kutatja a természetben előforduló, élettanilag jótékony hatású molekulákat. Évekkel ezelőtt nagy nemzetközi figyelmet kaptak vizsgálatai egy grépfrútból kivont vegyülettel, a naringeninnel kapcsolatban – ez a vegyület szintén védőhatást fejtett ki egerekben az elhízás és a metabolikus szindróma ellen. A mostani vizsgálatban alkalmazott mandarinflavonoid azonban a grépfrútvegyületnél tízszer hatékonyabb védőhatást fejt ki.

A mandarinnak még sok olyan tulajdonsága van, ami miatt érdemes fogyasztani, lássuk, mik ezek!

Vitaminokban gazdag

Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. Nagyjából 45%-os C-vitamin-tartalma van, így erősíti az immunrendszert, ami által ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szemben. A C-vitaminon kívül található még benne vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink, folsav és különböző B-vitaminok is.

Remek zsírégető

C-vitamin-tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik. Diétákban is sokszor alkalmazzák, mert amellett, hogy segít a zsírégetésben, nagyon ízletes és laktató gyümölcs, így remekül kiegészíti a kevésbé zamatos ételeket.

Görcsök ellen is jó

A mandarin olaja „csodaszer” az izomgörcsök mellett olyan esetekben is, mint például a légző-, az ideg- vagy a bélrendszerben keletkezett görcsölés, asztma, hörghurut, súlyos köhögés, vagy akár a görcsös hasmenés.

Vértisztító és vérzéscsillapító

Segít a szervezet méregtelenítésében, eltávolítja a felesleges anyagokat. Növeli a vörösvérsejtek oxigén-visszatartását, ezáltal tisztítja a vért. Emellett az erős vérzést is segít enyhíteni, menstruáció esetén így különösen hasznos lehet.

Nyugtató hatású

Csökkenti a gyulladásokat a test minden területén. Jól oldja a stresszt és a szorongást, így kedélyjavító tulajdonsággal is rendelkezik. Lázcsillapításra is használják, mert elősegíti a láz okozta gyulladások megszüntetését.


forrás: https://tudnodkell.info

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!