Emésztésrendezés szelíd módszerekkel

Szerző: Szimpatika
Egyre többen szeretnének a természet erejével segíteni magukon mindennapos hasi fájdalom, kellemetlen puffadás és emésztési zavarok esetén is. Lássuk, hogy milyen természetes gyógymódok, szerek segíthetik emésztésünket, illetve, hogy melyik hogyan hat és mire képes.

Sokan meggyőződéssel állítják, hogy a természetes szerek veszélytelenek, saját felelősségére bárki szedheti őket nem kívánt vagy egészségkárosító mellék- vagy kölcsönhatás nélkül. Azonban a régi közhely – „nincs hatás mellékhatás nélkül” – sok természetes készítményre is igaz. Végül is a legtermészetesebb szer, a tiszta víz is rejt magában némi kockázatot. Egy hideg fürdő, egy hideg zápor vagy egy pohár rosszkor elfogyasztott hideg víz is komoly panaszokat okozhat.

Ideális öngyógyítók

Mit jelent a természetes gyógymód fogalma? Betegségek természetes környezetből származó szerekkel történő kezelésének és megelőzésének tana. A kezelési módok ennek alapján a következők lehetnek:

- Fizikai ingerek (fény, levegő, meleg, hideg)

- Táplálék

- Növényi és más természetes alapanyagú, gyógyhatású készítmények (például a homeopátiában és a fitoterápiában használatos szerek)

- Pszichoszociális tényezők (beszélgetés, tanácsadás)

Ahhoz, hogy egy szer optimálisan ki tudja fejteni a hatását, nemcsak a szakszerű szedés és megjelenési forma (alkoholos kivonat, tea, frissen préselt gyümölcslé) szükséges, hanem a pontos adagolás és a szedési előírások is. A hatóanyagokat erősen befolyásolja a termőhely, az időjárás és az érettség foka. Ezért a gyógynövények gyógyászati célból való gyűjtése laikusok számára nem ajánlott. Ezenkívül sok növénynél fennáll az összetéveszthetőség veszélye is.

A legismertebb természetes gyógymódok közül most hármat ismertetünk bővebben: a fitoterápiát, a homeopátiát és a Bach-virágterápiát.

Fitoterápia

Különböző teák és növényi alapú készítmények tartoznak ide. A gyógyszertárakban kapható gyógyteák hatóanyag-tartalma garantált. Néhány növény esetében még ma sem tudják pontosan, hogy számos összetevőjük közül valójában melyik által fejtik ki gyógyhatásukat. Ilyen esetben nemritkán több komponens összjátékáról van szó, ezért a kivonatok gyakran kevésbé hatnak, mint a teljes növény.

Homeopátia

A homeopátiás szerek a szervezetet a védekező- és szabályozórendszer stimulálásával hozzák rendbe. A hoemopátiás gyógymód alapelvei:

- Gyógyszervizsga – gyógyszerkép: A homeopátiás gyógyszereket egészséges személyeken tesztelik. Megfigyelik, hogy a bevételük után milyen tünetek lépnek fel, és ezek összessége adja a készítmény gyógyszerképét.

- Hasonlóságelv – simile-szabály: Minél hasonlóbbak egy beteg személy tünetei az átlagképhez, annál nagyobb a gyógyulási siker.

- Hatványozás – PotenciálásA homeopátiás szerek alapanyaga 70%-ban növényi, ezenkívül ásványi anyagokat, állati eredetű anyagokat és kórokozókat is használnak. Az alapanyagokat több lépésben porrá törik vagy összerázzák. A potenciálást betűkkel jelölik: D (decem=tíz), C (centum=száz). A D7 jelentése tehát: hét lépésben készült, 1:9 arányú hígítás. Ez körülbelül egy 27 ezer literes tankban levő egy szem kockacukornak felel meg. D23-tól az alapanyagok nyoma még a legmodernebb módszerekkel sem mutatható ki. Ennek ellenére a magasabb potenciálok hatása intenzívebb. Tipikus megjelenési formái az (alkoholtartalmú) cseppek (dilution), a cukorgolyócskák (globulusok), a porok és tabletták. A modern kombinációs szereket kúp, kenőcs és kapszula formájában is kínálják. A homeopátiás szerek esetében a mellék- vagy kölcsönhatás csekély. Ha rossz szert választanak, az egyszerűen nem hat. Jó szer esetén előfordul, hogy a páciens állapota eleinte rosszabbodik: ezt hívják „kúrareakciónak”, ami azonban nem tart sokáig.

Bach-virágterápia

Vadvirágokból készült eszenciák alkalmazása. Ezeket néhány óra hosszat forrásvízben áztatják, kiteszik a napra, majd mérsékelt hőmérsékleten főzik. Dr. Edward Bach angol orvos vette észre, hogy a betegségek oka elsősorban a negatív kedélyállapot és a védekezőrendszer azzal összefüggő gyengesége. Ennek megfelelően a Bach-virágok elsősorban a lélekre hatnak. A 38 eszencia szükség szerint egymással vegyíthető. Egy Bach-virágtáblázat segítségével mindenki maga állíthatja össze saját keverékét.

Más hagyományos módszerek emésztési gondokra

Szinte valamennyi komplementer medicinás irányzat szerei természetes eredetűek: a hagyományos kínai gyógyászattól az indiai ayurvédán keresztül az aromaterápiáig. De egyéb hagyományos módszerek, mint például az iszappakolás is a természetgyógyászat körébe tartoznak (a fejfájástól az ízületi panaszokon, anyagcserezavarokon, megfázáson keresztül a változókori panaszokig és visszértágulatig sokféle betegségre javallottak). Krónikus panaszok esetén a természetes gyógymódokat a hagyományos orvoslás kiegészítéséül használják.

Előnyben a természetes

Még a nagy gyógyszergyártók is előtérbe helyezik a természetet. Az utóbbi időkben például több millió dollárt fektettek az őserdei trópusi gyógynövények kutatására – részben eredménnyel. Hosszú kutatássorozat eredményeként a növényekből kivonják a hatásos összetevőket. A cégek nemritkán engedélyeztetik egy-egy növény megfelelő részének használatát. A hatóanyagok ma már géntechnológiával is előállíthatók.

A hasfájás leggyakoribb oka a székrekedés

A stresszt, félelmet, izgalmat sok ember a gyomrában, beleiben érzi meg. Nem csoda, hiszen az emésztés szorosan összefügg a lélekkel. A legtöbb embernél a panaszok (felfúvódás, hasmenés vagy székrekedés) csak átmenetiek. A felnőtt lakosság kb. 12%-a azonban krónikus székrekedésben szenved. A nőket 2-3-szor gyakrabban érinti ez a probléma, mint a férfiakat. A tendencia az életkorral együtt emelkedik.

Az öndiagnózis is lehet azonban téves. Nem feltétlenül szükséges ugyanis a napi székletürítés. A nagyobb intervallumok még nem jelentenek székrekedést, csak, ha emellett még más panaszok (felfúvódás, szorulás stb.) is jelentkeznek. A problémát ilyenkor minél hamarabb meg kell beszélni az orvossal. Minél tovább tart a krónikus székrekedés, annál nehezebb ellene küzdeni. Először általában enyhébb módszerekkel (ballasztanyagok, mozgás stb.) próbálkoznak.

A panaszok fennmaradása esetén érdemes először az okot megkeresni. A székrekedés többféle eredetű lehet:

- Az ún. slow-tranzit székrekedés hátterében a vastagbél keverő és szállító mozgása közötti megzavart egyensúly áll: a béltartalom csak lassan szállítódik tovább, ezért túl sok vizet von el. Az okok: idegrendszeri betegségek, gyógyszerek mellékhatásai, izom- és kötőszöveti változások, hormonális befolyások (terhesség, pajzsmirigy-működési zavarok), táplálkozási hibák.

- Okozhatják szervi vagy működési zavarok (máj-, epe-, hólyagbetegségek, záróizmok szűkülete, zavara stb.).

- Viszonylag gyakori az ún. idiopatiás székrekedés, tehát minden olyan eset, amikor nem találnak egyértelmű kiváltó okot.

Mit tehet, ha emésztési gondokkal küzd?

Klasszikus tanácsok krónikus székrekedésre:

- Több ballasztanyag fogyasztása

- Több mozgás

- Bőséges folyadékbevitel

A ballasztanyagok emészthetetlen tápanyagrészek, csak csekély részüket tudják a bélbaktériumok zsírsavvá lebontani. A legtöbb ballasztanyag a bélben megduzzad, és mennyiségénél fogva serkenti a bélmozgást. Aki teljes értékűen táplálkozik, naponta sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes őrlésű gabonatermékeket fogyaszt, az napi 40 gramm ballasztanyaghoz juttatja szervezetét. Különösen gazdag ballasztanyagban barack, a körte, a szőlő, a szilva és a rebarbara. Gyakran ajánlják a lenmagot és a búzakorpát; a lenmagban levő zsír síkosító anyagként is hat.

Ha a bél ellustult

Aki a ballasztanyagoktól a mozgáson keresztül a hasmasszázsig már mindent kipróbált, de eredménytelenül, előbb-utóbb hashajtószerhez nyúl. Idővel azonban egyre többre van ezekből szükség, mivel a bél hozzászokik, továbbá megsérülhet, mellékhatásként pedig vesekárosodás, sőt akár daganatveszély is fennállhat.

A ma használt hashajtók azonban jobbak a hírüknél. Hatáselvük szerint három csoportba sorolhatók:

- Ballasztanyagok: ezek rostos béltisztítók.

- Ozmózisos hashajtók: ezek visszatartják a bélben a vizet és felpuhítják a székletet. Idetartoznak egyes sók (keserűsó, glaubersó), a cukor és a cukoralkoholok (például laktulóz), illetve a gyógyvizek.

- A bélmozgást és a kiválasztást befolyásoló anyagok. Idetartoznak többek között a szenna, a kutyabengekéreg, a szűztealevél és az aloé, és több szintetikus termék is. Ezek rendszeres használata azonban semmiképp nem javasolt!

Fontos, hogy az adagot egyénileg állapítsa meg az orvos. A hashajtó teák részben hatásos vegyi anyagokat tartalmaznak, de nem ajánlottak huzamos idejű öngyógyításra. Csak kivételesen vagy ritkán használja őket!

A következő szerek csak akut székrekedés, illetve böjtkúra esetén használhatók:

- Szűztea-, szenna- és kutyabengekére-tartalmú szerek: ásványvesztést okoznak és gyengítik a bélfalat!

- Beöntés – a legszelídebb módszer.

- 1-2 evőkanál ricinusolaj: hatása körülbelül 2 óra múlva jelentkezik – csak ritkábban ajánlott.

- Glaubersó, keserűsó – ne legyen rendszeres!

Gyengéd szabályozás

Akut vagy krónikus székrekedés esetén is alkalmazhatók a következők:

- Az emésztést serkentő ételek leginkább reggel hatnak: aszalt szilva, füge, aszalt sárgabarack, datolya – a szárított gyümölcsöket éjszakára áztassuk be és reggel fogyasszuk el, az áztatólevet is igyuk meg. Hasonló hatású még a papaya, rebarbara, bodza és savanyú káposzta, illetve azok leve is.

- A lazítás és a kevesebb stressz pozitívan kihat az emésztésre is. A rendszeres életmód, a jó kedvvel végzett sport is segít a székrekedésen.

- Egyszerűen hangzik, a legtöbb székrekedésben szenvedő mégsem gyakorolja: legyen mindig ideje a WC-n való tartózkodásra. Nem lehet olyan határidő vagy kötelesség, ami ezt háttérbe szoríthatja! A bél reggel a legaktívabb. Megéri korábban felkelni, hogy maradjon idő a székletürítésre.

- Hajnalban könnyebben megy a bélürítés – a kínai orvostudomány felfogása szerint a testet működésben tartó energia ritmusa 24 órás, így az egyes szervrendszerek különféle időpontban aktívak. A vastagbél energiája reggel 5-7-ig van maximumon, tehát ilyenkor a legcélszerűbb vécére menni!

Ha erősen puffad

Felfúvódáskor a gázok idegi, szervi vagy táplálkozásfüggő okok miatt gyűlnek össze, a nem teljesen megemésztett ételekből keletkeznek a bélben található baktériumok hatására. Hibás bélflóra is létrehozhatja. Figyelje egy ideig, melyek azok az ételek, melyek felfúvódáshoz vezetnek (például tejérzékenység). A túl gyors, illetve bőséges evés és sok ivás is okozhat a bélben gázokat.

- Gyógyteák felfúvódás ellen: kamilla, citromfű, ánizs, édeskömény

- A hagymaolajak (például póré-, fokhagyma-) is szélhajtó hatásúak

- Bevált házi szerek a meleg fürdő, a meleg vizes palack és a forró borogatás is

Ha a felfúvódás hosszabb ideig tart, orvoshoz kell fordulni, mert komoly betegségek tünete is lehet, mint például hasnyálmirigy-gyulladás, béldivertikulum. Böjtkúra, kolon-hidroterápia és a bélflóra regenerálása csak orvosi felügyelet mellett végezhető!

Kíméljük a beleket!

Hasmenéskor akut betegségről, fertőzésről vagy táplálékérzékenységről van szó. Sokan a szokatlan és megterhelő helyzetekre is hasmenéssel reagálnak.

Kezelés:

- Lehetőség szerint ágynyugalom, erős hasmenés esetén (ami esetleg hányással jár együtt) teaböjt. Néha még a folyadék sem marad meg a szervezetben, ami súlyos folyadékveszteséghez vezet. Ilyen esetben a folyadék legyen inkább hideg, és kanalanként kell a szervezetbe juttatni.

- A béltisztítást meggyorsíthatjuk keserű- vagy glaubersóval (negyed liter vízbe 1 kávéskanál), vagy beöntéssel.

- A gyógyföld és a széntabletta megköthetik a bélben a méreganyagokat.

- Nagyon fontos a velünk élő baktériumok védelme és zavarának korrekciója is. A hasznos bélbaktériumokat ma már lehet vizsgálni, egyensúlyuk korrigálása pedig célirányos kezeléssel lehetséges.

Mikor forduljon orvoshoz?

- Ha a székrekedés kólikaszerű hasfájással, heves hányással, keringési panaszokkal (esetleg bélelzáródással) jár.

- Ha a székrekedés 7 napnál tovább tart.

- Ha székrekedés és hasmenés váltja egymást.

- Ha a hasmenés két napnál tovább tart, lázzal, hányással, végtagfájdalommal jár, és a széklet véres.

- Ha a hasmenés déli országokban való utazás után lép fel.


Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos, https://balaicza.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!