A kenyér története
A régészek a mai Törökország területén találták a legrégebbi, csaknem hatezer éves sütőkemencéket. Az egyiptomiak Isten ajándékának tartották a kenyeret.
Jézus egyik csodatétele a kenyérszaporítás volt, a keresztény vallásban a kenyér Krisztus testét jelképezi. Betlehem, Jézus Krisztus szülővárosának neve azt jelenti: „A kenyér háza”. A Bibliában a kenyér mindenütt jelen van, és az élet szimbóluma. Már akkor is nagyra értékelték ezt az értékes élelmiszert: a Biblia 338 versében állítanak neki emléket.
„És végy magadnak búzát és árpát és babot és lencsét és kölest és tönkölyt, és tedd ezeket egy edénybe, és ezekből csinálj magadnak kenyeret, a napok száma szerint, amíg oldaladon fekszel, háromszázkilenczven napon egyed azt.” Ezékiel 4:9
Már a Bibliában leírták, milyen összetevőkből süthető jó minőségű kenyér:
- Árpa: a legrégibb gabonafélékhez tartozik, magas a fehérje-, vitamin- és kovasavtartalma.
- Búza: a leggyakrabban termesztett gabona, értékes fehérjét, B- és E-vitamint tartalmaz.
- Tönköly: Hildegard von Bingen énekelt róla dicső éneket, hiszen „ez a legjobb gabona (...) és boldogságot, barátságot visz az emberek lelkébe.”
- Köles: az ásványi anyagokban leggazdagabb gabona élénkíti az anyagcserét és melegítően hat a szervezetünkre.
- Méz: virágnektárból nyerik, mintegy kétszáz összetevőből áll. Az ember már a kőkorszak óta fogyasztja.
- Mák: története a korai kőkorszakra nyúlik vissza; magas a kalciumtartalma, véd a csontritkulás ellen.
- Lenmag: nagy mennyiségben tartalmazza a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat.
- Tengeri só a Holt-tengerből: a Szentföld szent földjéről származó só.
- Továbbá: víz, babliszt, élesztő és kömény.
„És végy finom lisztet, és süss abból tizenkét lepényt, két tized efából legyen egy lepény.” 3 Mózes 24:5
„Aki füvet sarjaszt a barmoknak és növényeket az embereknek hasznára, hogy eledelt vegyenek a földből, és bort, amely megvidámítja a halandónak szívét, fényesebbé teszi az orczát az olajnál, és kenyeret, amely megerősíti a halandónak szívét.”
Zsoltárok 104:14, 104:15
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!