Viselkedésünket is hormonok irányítják

2014. 01. 02.
|
A modern agykutatás képes működése közben is vizsgálni agyunkat. A mai korszerű berendezésekkel szinte kinyomozhatók gondolataink, megállapíthatók „lelki betegségeink”. A titokzatos agy egyre kevésbé titokzatos. Ma már azt is tudjuk, hogy cselekvéseinket, lelkiállapotainkat, viselkedésünket is kémiai anyagok áramlása irányítja.

Sokáig hitték az emberek, hogy testünk valami különálló, lelkünktől, gondolatainktól függetlenül működő dolog. A benne lévő alkatrészek időnként elromlanak, s akkor az orvos igyekszik megjavítani – eret vág, gyógyszert ír fel vagy operál. Mindehhez az agyunknak vajmi kevés köze van. Arra való csupán, hogy gondolkodjunk vele. Pedig az aggyal kapcsolatos kutatások bizonyítják, hogy életünk minden eseménye, a körülöttünk lévő világ minden apró mozzanata, fogantatásunk pillanatától kezdve agysejtjeinkben tárolódik. Minden érzés, mozdulat, gondolat, félelem vagy agresszió agyunk központi pályaudvaráról indul, és oda is érkezik.

A mintegy másfél kilónyi szürkeállományban több száz milliárd sejt dolgozik. Olyan, mint egy óriási pályaudvar, idegpályáin emlékekkel, vágyakkal, gondolatokkal és érzelmekkel megrakott tehervagonok száguldoznak, óránként több mint 300 kilométeres sebességgel, hormonok érkeznek menetrend szerint, molekulákat szállító szerelvények várják a csatlakozást, éjjel-nappal nyitva tartó pénztárak, azaz receptorok fogadják az utazó vegyi anyagokat. Mi pedig úgy érezzük, szerelmesek, dühösek vagy szomorúak vagyunk, sikeresek vagy szorongók. Ha tudjuk is, miért, attól még nem leszünk boldogabbak. De ha megértjük, az segít valamennyit.

Az érzelmeink kémiája

Minden ember, aki erre a világra születik, már csecsemőkorában is hat alapérzelem kifejezésére képes. A félelem, az öröm, a szomorúság, a düh, az undor és a szomorúság mindenkinél automatikusan jelenik meg a külvilág ingereire adott válaszként, és az agyban jól nyomon követhető pályán fut végig. Ez az ősi, úgynevezett limbikus rendszer a külső hatásokra önállóan intézkedik. Mivel ez eredetileg a túlélést szolgálta, ezért kevéssé befolyásolható. Erős ingerekre automatikusan sírni vagy mosolyogni fogunk, megemelkedik a vérnyomásunk, sikítunk, vagy máskor nemi hormonjaink felszaporodása miatt nem tudunk a csábításnak ellenállni.

Az egyedüllét félelme

Az élőlények legősibb, legalapvetőbb szorongása az elkülönítéstől, a magányosságtól való félelem. Az újszülött kispatkány, ha elválasztják az anyjától, kétségbeesett sikoltozásba kezd. Az elkülönített állat a félelem és a stressz összes jelét mutatja. A lelki fájdalomra ugyanúgy megemelkednek vérében a stresszhormonok, mint valóságos fizikai ártalmakra. Az agy számára a kettő között ugyanis nincs lényeges különbség. Mivel azonban a kéreghormon idegsejtméreg, ezek az újszülött korban elkülönített állatok egész későbbi életükben félénkek, ügyetlenek maradnak, gyakran rossz az étvágyuk és a betegségekre is fogékonyabbak, mint az anyjuktól soha el nem különített ikertestvéreik. Az élet kezdetén elszenvedett stressz mintegy megágyaz a fokozott stresszérzékenységnek. Azok a majmocskák, akiket néhány hetes korukban elkülönítettek az anyjuktól és idejük egy részét „bölcsődében”, vagyis majomtársaik és egy gondozó társaságában töltötték, felnőtt korukban félénkek és visszahúzódók lettek, többet rémüldöztek, kevesebbet aludtak, és ha választhattak a víz és a 15 százalékos alkohol között, az utóbbit választották. Vagyis úgy viselkedtek, mint a szorongó, boldogtalan emberek. Pedig „bölcsődéjükben” az anyjuk szeretetén kívül mindent megkaptak, amire szükségük volt.

A siker biológiája

A siker, az elégedettség, a kielégülés, a békesség érzése az agyban mérhetően endorfin felszabadulásával jár együtt. Az endorfin egy olyan, morfiumhoz hasonló szerkezetű hormon, amely kellemes közérzetet, eufóriát okoz. Az egészséges agy egészséges körülmények között, a társas viselkedés, az aktív cselekvés, például örömet adó munka, sport, szórakozás révén önmagát juttatja endorfinokhoz, vagyis a boldogság érzéséhez. Azonban a kívülről bejutatott morfiummal, tehát a különböző kábítószerekkel ellentétben mindig a megfelelő adagban, a megfelelő pillanatokban, a megfelelő idegsejteken. A legújabb kutatások szerint az egyik legkülönösebb betegséget, az autizmust a szervezet belső endorfintúltermelése okozza. Ennek következtében az autista gyerekben a társas viselkedés, a játék, a pszichés hatások nem tudnak örömet okozni. Ezért az ilyen gyerekeket, éppen úgy, mint az idült morfinistákat egyáltalán nem érdekli a többi ember, nem reagálnak a kedveskedésre, nem játszanak a többi gyerekkel.

Főnökök, beosztottak és nemi vágy

Kaliforniai kutatók 50-200 fős csoportokban vadon élő páviánok között vezető pozícióban lévő, illetve „beosztott” állatokat tanulmányoztak. A domináns majmok kevesebb stressznek voltak kitéve, hiszen ők szabták meg a csoport életét, haragjukat kedvükre kitölthették, kevesebb váratlan esemény érte őket, s a nők mindig készséggel rendelkezésükre álltak. Ezért ezeknek a majmoknak a vérében a kéreghormon szintje minden esetben alacsonyabb volt, mint beosztottaik vérében. Abban a pillanatban azonban, amikor helyzetük labilissá vált, a kéreghormonszint azonnal emelkedni kezdett. Még érdekesebb volt az a megfigyelés, hogy a vezető hím majmok vérében a nemi hormonok szintje, az alárendelt állatokkal ellentétben, a szándékosan kiváltott fájdalom, tehát stressz hatására sem csökkent, sőt vérükben a tesztoszteronszint még növekedett is. Vagyis a stressz hatására a főnökök nemi aktivitása – beosztottaikkal ellentétben – nem, hogy csökkent, hanem épp ellenkezőleg: emelkedett. Valószínűnek látszik tehát, hogy a manapság divatos hiedelemmel ellentétben a túlhajszolt emberek potenciaproblémáit nem is önmagában a stressz, inkább a társadalomban, a munkahelyen megélt valódi vagy vélt alárendeltségük okozza.


Felhasznált irodalom: Dr. Bánki M. Csaba: Az agy évtizedében

Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el