A pajzsmirigyproblémák orvosolhatók

2013. 12. 16.
Szerző: Szimpatika
A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, és akár meddőséget is okozhat. A betegség gyakoribb formáját, a pajzsmirigy-alulműködést nehéz felismerni, és sajnos sokan már későn kerülnek orvoshoz. Ráadásul világszerte növekszik a betegek száma, aminek pontos okát egyelőre nem tudják. Annyi azonban bizonyos, hogy a genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők és a vírusfertőzések is okolhatók a negatív tendenciáért.

Dr. Szilvási István, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb nukleáris medicina és belgyógyász szakorvosa elmondta: a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködés egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal megbízhatóan megállapítható. Túlműködés esetén a vérben a TSH, azaz a pajzsmirigyserkentő hormon szintje megemelkedik, alulműködéskor pedig lecsökken. A panaszok és tünetek a két esetben igen eltérőek.

A túlműködés (hipertireózis) diagnosztizálása általában elég egyértelmű: előfordulhat szívdobogás, fogyás, remegés, izgatottság („nyüzsgés”), alvászavar, fokozott éhségérzet, melegségérzés, verejtékezés, menstruációs zavar vagy kifejezett gyengeség. Ezek miatt a betegek általában időben orvoshoz fordulnak. A betegség mindenképpen gyógyítható, kezelése a pontos okától függően gyógyszeres, radioizotópos, ritkán pedig akár műtéti is lehet.

A jóval gyakoribb alulműködés (hipotireózis) ezzel szemben alattomos, enyhe tünetekkel kezdődő és általában hosszú ideig lappangó betegség. Leginkább a változó korban lévő nőknél fordul elő, akik fáradékonyságot, aluszékonyságot, gyengeséget, romló memóriát, levertséget, depressziót, fázékonyságot, lassabb mozgást, bőrszárazságot, hajhullást, elhízást vagy arcpuffadást vehetnek észre magukon. Mivel ezeket a tüneteket gyakran az előrehaladott életkorra fogják, sokan későn fordulnak szakemberhez. Ezért dr. Szilvási István azt javasolja, hogy akármilyen megszokottnak látszik is egy-egy tünet, érdemes felkeresni vele a háziorvost, aki gyanakvásra okot adó esetben vérvételre küldi a pácienst. „Ha a beteg nem jut el idejében orvoshoz, az alulműködés akár súlyossá is válhat” – figyelmeztet dr. Szilvási István. A hipotireózis kezelése szerencsére igen egyszerű: csupán rendszeres tablettás hormonpótlásra van szükség, és a beteg teljesen panaszmentessé tehető.

A pajzsmirigy működésbeli zavara döntően a nők betegsége, ami az esetek többségében nem megelőzhető. A szakember szerint táplálkozás szempontjából egyedül a hiányos jódfogyasztásnak van jelentősége, ez ugyanis hajlamosíthat struma kialakulására, illetve göbképződésre. A jódhiányos országokban – így hazánkban is – a halak, tengeri ételek fogyasztása, esetleg a jódozott só használata javasolt. Amennyiben viszont már kialakult egy – panaszt eleinte még nem is okozó – túlműködésre „hajlamos” göb, az extrém mennyiségű jódot kifejezetten kerülni kell, az ugyanis a szunnyadó elváltozást aktiválhatja. Egyes multivitamin-készítmények, a szívritmuszavarra szedett gyógyszerek némelyike, valamint a CT-kontrasztanyag pl. jelentős mennyiségű jódot tartalmaznak.

A pajzsmirigy működésbeli zavarai esetén a teherbe esés esélye jóval kisebb, a vetélés gyakoribb, sőt a magzatnál fejlődési rendellenességek is előfordulhatnak, így teherbe esés előtt ilyen esetekben a pajzsmirigyhormonok szintjét feltétlenül rendezni kell. Férfiaknál a nemzőképességet ugyan nem befolyásolja a betegség, de a túl- vagy alulműködés impotenciát okozhat.

forrás: https://www.medicalonline.hu ( Semmelweis Egyetem )

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!