Tények, amiket az AIDS-ről tudni kell

2013. 12. 10.
Szerző: Szimpatika
Az AIDS, vagyis a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a rák mellett az egyik legveszedelmesebb betegség, mely már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte. Pedig a kellő információk birtokában és némi elővigyázatossággal megelőzhető lenne.

Az AIDS a tudósok szerint Fekete-Afrikában alakult ki, mára azonban már a betegség terjedése nemzetközi méreteket öltött. Napjainkra 35,3 millió ember él HIV vírussal, és évente 2,7 millió ember fertőződik meg a világon[1]. Magyarországon 1985 óta több mint 2330 megbetegedést regisztráltak, és 2013 első negyedévében már 68 új beteget jegyeztek, tizennyolccal többet, mint az előző év ugyanezen időszakában[2].

A Durex legutóbbi Szexuális Jóléti Kutatásából kiderült, hogy a magyar nők 75%-a és a férfiak 71%-a saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi úton terjedő betegségekről, így az AIDS-ről sem. „Ezért fontos, hogy ne tabuként kezeljük a szexuális úton terjedő megbetegedéseket, hanem beszéljünk róla – mi is ez a betegség, hogyan terjed, és hogyan lehet megelőzni. A szexuális úton terjedő megbetegedések esetében pedig a legutóbbin van a legnagyobb hangsúly, ugyanis ezek nagy része óvszer használatával megelőzhető” – mondta Sipeki Vivien, a Durex márkamenedzsere.

Amit az AIDS-ről mindenképp tudni kell:

  1. Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) egy szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amit a HIV vírus okoz, mely az immunrendszer sejtjeit támadja meg és fokozottan építi le ezeket. A HIV vírussal való fertőzést követően a tünetek általában csak évekkel később jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.
  2. A HIV-fertőzés vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján terjed, elsősorban óvszer nélküli közösülés és fertőzött injekcióstű közös használata során. Ezenkívül a vírus átadható még fertőzött vérkészítmény révén, szülés vagy szoptatás során is. Fertőzöttség esetén így nem csupán a direkt nyálkahártya-kontaktus, hanem a sérült bőrfelület is veszélyt jelenthet.
  3. A közhiedelemmel ellentétben a szokásos társadalmi érintkezés nem jelent fertőződési kockázatot. Tehát a fertőzöttel vagy akár AIDS-beteggel együtt történő közlekedés, a vele való kézfogás, a közös evőeszköz-, fürdőszoba-, WC-használat, valamint a harapással nem járó gyengéd csók, a tüsszentés, köhögés, az uszoda, a vérszívó rovarok és az élelmiszerek önmagukban veszélytelenek. Csókolózás így például közvetlenül nem jelent veszélyt, azonban ha a szájüregben nyílt seb található az egészséges fél szájában, akkor fennállhat a fertőződés esélye.


[1] WHO

[2] Epinfó 20. évfolyam 22. szám

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!