Védekezel?

2013. 12. 07.
Szerző: Novák Péter
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földről 
Ha nem, majd fogsz... Globális jelenség immáron a be-, el- és kizárás az élet számtalan területén, és ha ez nem lenne elég ellentmondás, számos kurzus ajánlja a nyitott, befogadó szemléletet az introvertációval szemben. Aszinkronnak tökéletes.

Pedig a műsorújság heti rácshálója tényleg maga a kénköves armageddon, a reménynek manapság nem igazán osztanak szerepet.

A hírműsorok, mérhetetlen cinizmussal, tényeknek, háttérnek, objektívnek aposztrofálják horror-válogatásaikat, majd rá fél órára, s mintegy igazolandó, lelkes amatőrök háromgarasos operái trillázzák a nagyvárosi dzsungel élet-halál harcait. Végezetül főműsoridőben vár a végzet, hogy a civilizáció széthullásának gyászheroizmusával közvetítsen a jövőből: 2050, földünk a galaxisban bolyongó galacsinná változott...

A briliáns fikciók sorozatról sorozatra mutatják be populációnk végjátékait, ahol a fajtársak vagy áram nélkül maradnak, vagy nyakig ülnek a fagyban, esetleg földön kívüli intelligencia zárja sajtbura alá őket, kísérletezés gyanánt. Ha ez nem volna elég, a néhány éve még helyes cápák, gyilkos hangyák mindennapjait ecsetelő tematikus csatornák túlélőtáborokból, bunkerekből, többszörösen védett rejtekhelyekről közvetítenek, emberiségről példát, vitézségről formát ők adnak (sic!).

Na meg azok, akik a tökéletesedés etikai határain egyensúlyozva fejlesztik a személyiséget, tréningek és tornák szűnni nem akaró szériáiban; amúgy mi másban, ha a permanencia lett a mindenség mértékegysége? Nincs hétvége továbbképzés nélkül, és bár egy életen át tart a tanulás, hogy a memoriternek mi köze a gyakorlathoz, nehéz tesztelni a wellness-szállodák konferenciatermeinek temperált légkörében.

Annál inkább nyílt terepen! A szépség és a szörnyeteg egymást lesi, hisz szűkül az élettér, s szűköl benne minden vad. A kínkeservesen kialkudott társadalmi normák hűlt helyén új értékrend épül, vagy épp a semmi, olyannyira, hogy a nyelv sem stimmel már! Hiába beszélünk egyet, mind kevésbé értjük, mit mond a másik. Magunkról nem is beszélve.

Off-Grid – élet a hálózaton kívül. Az utóbbi évek szimpatikusnak tűnő trendje ez, csendes lázadása azoknak, akik nem kívánnak kiszolgáltatva létezni a nagybetűs rendszernek. Függetlenség minden, illetve áron alul, hiszen a mozgalom lényege, hogy a hivatalos energia- és gazdasági struktúrákról leválva, önállóan biztosítják a létfeltételeket, keresve az alternatívát. Nincs központi víz, gáz, elektromosság, de posta, szemétszállítás, így aztán iskola, kórház stb. sem. A géniusz és az ösztönállat egy személyben. Jó ez, vagy szenvedés?

Ez is, az is. Teljes életemben a szuverenitás határait kerestem, sőt, feszegettem is azokat, de rendesen. Aggódom, csakúgy, mint bárki más, a jövő miatt, különös tekintettel gyerekeimre. Megdöbbent, hogy kevesebb mint húsz év múlva háromszáz millió klímamenekült toporoghat a kontinens határain, mondhatnám a rendszerenkívüliség adottságával. De mi a rendszer, ha nem mi?

A jelen elvetemült, gonosz és kizsákmányoló, illetve ilyetén szörnyek irányítják. Remek, de akkor mi van? Ne fizessek adót, ne higgyek az intézményben, a jogaimban, akár az öklök erejében, ha kell? A védekezés nem változás. Attól, hogy kikapcsolom a tévét, a műsor még benne lesz, attól, hogy az én agyamat nem, másét még ledarálják. A tudás, annak megosztása mindinkább felelősség, arisztokratikusan kivonulni nem lehet, különösképp oda, ahol mások generációk óta képtelenek talpra állni.

Ki vagy mi, kire vagy mire van hatással, tyúk és tojás kérdése. Na meg az összeesküvés-elméleteké, azokból sosincs hiány. Egyvalami biztos: a túláradó, kincstári optimizmus az apokalipszist illetően csak tovább erősíti a polarizációt, miszerint a világ végül Orkok és Tündék háborújának színtere lesz, nélkülözve mindent, mi emberi.

A nyitólapról ajánljuk

Júniusi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 810 Ft

46,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres Porcerő Forte filmtabletta

60 + 60 db

6 590 Ft

54,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 260 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 380 Ft

29,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 070 Ft

207 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apetister junior Málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 050 Ft

67,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Jiangzhi Tongshu San Forte Szűztea kapszula

80 db

2 250 Ft

28,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 780 Ft

59,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Curiosa® sebkezelő gél

15 g

1 430 Ft

95,3 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum keringés tabletta

50 db

2 190 Ft

43,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 025 Ft

126,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

2 230 Ft

17,8 Ft/g
Kozmetikum
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el