A visszérműtétet hideg időre érdemes időzíteni

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Azok, akik visszerekkel küzdenek, jól tudják, a nyári hónapok a legnehezebbek. Ősszel és télen sokkal kevésbé okoznak fájdalmat, és emiatt sokan teljesen el is feledkeznek róluk, pedig ez az időszak a legalkalmasabb visszérműtétre. Hogy pontosan miért, arról dr. Nyiredy Géza, a Trombózisközpont érsebész főorvosa beszélt.

Nemcsak nyáron fájhat a visszér

Az igaz, hogy nyáron sokkal több panaszt okoznak a visszerek, hiszen a melegben a hőleadásban szerepet játszó felületes visszerek jobban fájhatnak, mivel a hőségben az amúgy is kitágult erek tovább tágulva még nagyobb gondot okozhatnak. Ennek ellenére ez még nem jelenti azt, hogy az ősz beköszöntével fel lehet lélegezni, ugyanis a munkahelyen a sok állás vagy ülés miatt nagy nyomás nehezedik a kitágult visszerekre. Így azok – akár meleg van, akár nem – főleg a nap végére fájdalmassá válhatnak.

Az ősz és a tél a legjobb időszak a műtétre

Bár a visszérműtétet minden hónapban el lehet végezni – és ha sürgős, akkor nem is kell az időponton gondolkozni –, érdemesebb inkább akkorra tenni, amikor már lehűlt az idő.

„Amiért inkább az ősztől tavaszig tartó időszakot javasolják, az főleg azért van, mert a műtét után a beteg kénytelen fáslit viselni. Ez a nyári nagy melegben sokkal kellemetlenebb, mivel kb. 4-6 hétig az egész alsó végtagot be kell, hogy borítsa (természetesen fásli helyett ez lehet kompressziós harisnya is, de a hőségben ennek a viselése sem kellemes). Természetesen, ha valaki nyáron ér rá a műtétre, vagy valamilyen okból – pl. lágyékra terjedő visszérgyulladás esetén – a műtét sürgető, akkor a nyári meleg ellenére is el kell ezt végezni, bármennyire kényelmetlen is utána a fásli vagy kompressziós harisnya viselése” – mondja dr. Nyiredy Géza.

A krémek nem mindig használnak

A gyógyszertárakban többféle visszér elleni krémet is kapni, amelyek valamelyest csökkentik a gyulladást és a fájdalmat, azonban ezek csak enyhe esetben nyújtanak némi segítséget. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a megoldás nem a Szent Grál – tehát senki se várja azt ettől, hogy a már kitágult visszerek visszahúzódnak. Ha már kialakult a probléma, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnia, még mielőtt súlyosabb tünetek, esetleg szövődmények jelentkeznek!


forrás: Trombózisközpont

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!