Idősebbek is elkezdhetik

Szerző: Szimpatika
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell – hallottuk évtizedeken keresztül a tévétorna főcímében, amelyben a nagypapa és nagymama vígan hintáztak a csilláron. Nos, most kiderült ez nem vicc: Az idősebbek is elkezdhetik.
Egy svéd kísérlet során húsz éven át figyeltek meg 2205 férfit, és kiderült, hogy ugyanúgy egészségesebbek azok, akik már fiatal koruktól fogva sportolnak, mint azok, akik csak 50 éves korukban kezdtek el aktívan mozogni.Három csoportra osztották a kísérlet résztvevőit. Az egyik csoport aktívan sportolt, vagy mozgott – ez akár kertészkedés is lehetett –, minimum három órát egy héten. A másik csoport visszafogottabban mozgott, inkább csak időnkénti sétákkal tudta le a mozgást. Míg a harmadik csoport a lusták csoportja volt, akik semmit nem csináltak. Nem nehéz megjósolni, hogy ez utóbbi csoport volt a legbetegesebb, körükben tapasztalták a legtöbb esetben korai elhalálozást. Ám azt is észrevették, hogy azok, akik akár 50 évesen, sok évtizedes lustaság után döntöttek úgy, hogy felhagynak mozgásszegény életmódjukkal, azok 10 éven belül olyan jó fizikai egészségnek örvendtek, mint azok, akik fiatal koruktól sportoltak.

Ugyanilyen radikális életminőség javulást értek el azok is, akik leszoktak a dohányzásról.

Szóval már a kor sem lehet kibúvó, ötven év felett sem késő életmódot váltani!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!