Természetes antibiotikumok a konyhából

2013. 12. 01.
Szerző: Szimpatika
Ha az enyhébb fertőzéseket és gyulladásokat nem gyógyszerekkel kívánja gyógyítani, csupán ki kell nyitni a hűtőt vagy be kell menni a kamrába. A természet számos kiváló alternatívával kecsegtet: olyan növényekkel, amelyeknek antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatása van, segítik a gyulladás gyors megszűnését és oldják a köhögést. Több közülük remek immunerősítő is, rendszeres fogyasztásuk tehát megelőzésre is ajánlható.

A TOPLISTÁS HAGYMAFÉLÉK

A vöröshagymát és a fokhagymát évezredek óta használják a népi gyógyászatban, orvosi célra is. Nemrég végzett kutatások bebizonyították, hogy a fokhagymában rengeteg antioxidáns található, amelynek segítségével sikeresen képes elpusztítani a baktériumokat és vírusokat, valamint az immunrendszert is erősíti. A gyakran fogyasztott hagymafélék segítenek megelőzni a szívbetegségek kialakulását, csökkentik a koleszterinszintet és így az érelmeszesedés kockázatát. Egyes tanulmányok szerint a rákmegelőzésben is hatékonyak lehetnek, megfázások esetén pedig elengedhetetlen a használatuk.

Hagymaszirup köhögés és hörghurut ellen

Egy apróra vágott hagymát 3 evőkanál mézzel és 1/8 liter vízzel keverjünk össze. Ezt a keveréket melegítsük addig, amíg felforr. Néhány órán át hagyjuk állni, majd passzírozzuk át. A szirupból naponta háromszor egy evőkanálnyit vegyünk be. Gyermekek is fogyaszthatják. Erősebb hatást érhetünk el, ha egy teáskanál tormát vagy kakukkfüvet is teszünk a keverékhez.

Antibakteriális (fok)hagymatinktúra

Intenzív hagymakúrát végezhetünk, ha a hatóanyagokat alkohollal vonjuk ki a gumóból vagy a gerezdekből. Egy friss hagymát vágjunk nagyon apróra, és öntsük fel 1/4 liter 70%-os alkohollal. 10-14 napig hagyjuk állni, öntsük le róla a levet, és a hagymadarabkákat passzírozzuk át. Ezután kávészűrőn átszűrhetjük a folyadékot, hogy a maradék hagymadarabkákat eltávolítsuk. Naponta 4 teáskanálnyit, vízzel keverve vegyünk be.

GYÖMBÉR

A gyömbérről sem szabad megfeledkeznünk, mert igen erős gyulladáscsökkentő. A megfázás és influenza megelőzésében és kezelésében is jelentős eredmények érhetőek el vele. Sok esetben a fájó torok biztos ellenszere lehet a felforralt vízhez adott egy teáskanálnyi gyömbér és méz, a makacs köhögést pedig az egy csészényi felforralt vízzel elkevert gyömbér, csipetnyi szegfűszeg és méz csillapíthatja hatásosan.

Inhalálás 

Egy liter forró vízhez adjunk egy-két teáskanálnyi gyömbérport és néhány csepp eukaliptusz- vagy kamillaolajat, majd efelett inhaláljunk.

Borogatás

A gyömbéres borogatás javíthatja a vérkeringést és elősegítheti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Ehhez felforralt vízbe durvára vágott gyömbért és néhány csepp teafaolajat teszünk, és az ebben megmártott, majd kicsavart törülközőt az érintett testrészre rakjuk. Izomfájdalmak csökkentésében pedig hatásos lehet, ha a gyömbér és víz keverékéhez néhány csepp borsmentaolajat adunk.

MUSTÁR

A mustár az izotiocianát nevezetű komponensének köszönhetően csökkentheti a bélrák kialakulásának esélyét, továbbá gyulladáscsökkentőként is használják. Nagyon jó hatású asztma esetében, ízületi gyulladásokra, ugyanakkor kiváló omega-3-, magnézium- és szelénforrás is.

Torokfájás csillapítására: keverjünk össze ½ teáskanál mustárt citromlével, egy kis mézzel és ½ pohár vízzel. Fogyasztás előtt hagyjuk állni 10 percig.

Mellkasborogatáshoz: dörzsöljünk egy kis mustárt közvetlenül a mellkasra, majd egy meleg vízbe mártott, jól kicsavart ruhát tegyünk rá. Ez segít fellazítani a megfázáskor felhalmozódó váladékot.

TORMA

Erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. Fő hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de tartalmaz C-vitamint és káliumot is. Nagyon hatékony természetes csíraölő hatású szer. A tormapakolás segít a makacs köhögés, fejfájás és idegi fájdalmak, például derékzsába vagy isiász esetén.

Ajánlott napi adagja: 1-2 evőkanál több részre elosztva – esetleg kevés joghurttal, kefirrel elkeverve.

Külsőleg: kenjük be az érintett területet olajjal, zsíros körömvirágkenőccsel, ezután tegyük a frissen reszelt tormát egy pamutkendőre, és a kendőt a tormával együtt helyezzük az adott testrészen a beteg bőrére. A pakolást addig hagyjuk hatni, amíg nem éget.

ECHINACEA

Az echinaceának leginkább az immunrendszer megerősítésében van nagy szerepe, mert sikeresen felveszi a harcot különböző fertőzésekkel. Eredetileg a kasvirágot a nyílt sebek gyógyítására használták, de hatékonyan alkalmazták bakteriális eredetű betegségek esetén is. Leghatásosabb, ha alkoholos oldatként fogyasztjuk a torokkaparás és -égés első percétől kezdve – akár óránként 1-1 kávéskanálnyit.

Megelőzés céljából lehet kapszulát vagy tablettát is fogyasztani 2-3 hetes ciklusokban. A belőle készült teát is bátran ihatja apraja-nagyja.

MÉZ

A méz számos kórokozóval veszi fel harcot, a baktériumok pedig nem válnak ellenállóvá vele szemben. A hagyományos orvoslás lassan kezdi ismét felismerni hatékonyságát ott, ahol az antibiotikumok kudarcot vallottak. Ne csak torokfájás idején fogyasszunk mézet, hiszen a méz a benne található sok értékes anyagnak köszönhetően másra is hat. Hatásos lehet méhpempővel együtt fizikai fáradtság, álmatlanság vagy székrekedés leküzdésére is.

PROPOPLISZ

A propolisz több mint fele gyanta, amit fák kérgéről, rügyekről, bimbókról gyűjtenek össze a méhek. A másik fele viasz (30%), különböző illóolajok (10%), és virágpor (5%), míg a fennmaradó 5%-ban aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és bioflavonoidok széles választékát találjuk. Leginkább az utóbbiaknak köszönhető a propolisz áldásos hatása.

A tinktúrát nem forró italba csepegtetve, mézbe keverve vagy közvetlenül kenegetve használhatjuk légúti megbetegedésekre, szájsebekre, sebfertőtlenítésre.

Immunerősítőként fogyaszthatjuk rendszeresen, esténként kb. 20 cseppet. Betegség kezelésekor felvihetjük az adagot napi 2-3 x 50 cseppre is.

C-VIATMINBAN GAZDAG GYÜMÖLCSÖK

A C-vitamint tartalmazó gyümölcsök hatása megfázás esetében kiváló. A legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsök között találhatjuk a kivit, narancsot, mangót, citromot, sárgadinnyét, ananászt, epret, goji bogyót – és még sorolhatnánk. Ezek mind sikeresen küzdenek bizonyos bakteriális fertőzésekkel szemben, segítenek az immunrendszer megerősítésében és a szervezet egyensúlyának helyreállításában. Ha a bevitt mennyiség így nem elég, vagy kezd kitörni a nátha, akkor kiegészíthetjük a kúrát napi 3-5 g elhúzódó felszívódású C-vitaminnal is.

EUKALIPTUSZ

Antibiotikumként használjuk; télen a lakásban párologtatott illóolaja felveszi a harcot a fertőzéseket okozó baktériumokkal, és segít fertőtleníteni a légutakat is. Párologtatással a köhögés és orrdugulás ellen vethetjük be. Kombinálhatjuk kakukkfűolajjal, borsmentával, bazsalikom- és cédrusolajjal is. Éjszakára illatpárnára cseppentve helyezzük a fejünk közelébe, így könnyebben át tudjuk aludni az éjjelt köhögés nélkül.


forrás: Dr. Balaicza Erika, www.balaicza.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!