A „csókbetegség” az influenzához hasonló tüneteket is okozhat

Szerző: Szimpatika
Elsősorban a serdülők és a fiatalok betegsége, amely cseppfertőzés útján, akár egy csókkal is könnyen terjed. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségével bemutatjuk, hogy milyen tünetekről ismerhetjük fel a csókbetegséget.

Fertőzésforrások

Leginkább típusos formája az orvosi nevén fertőző mononukleózis vagy Pfeiffer-féle mirigyláz, de a köznyelvben inkább csókbetegség néven terjedt el, mivel valóban ez a fertőzés átadásának egyik gyakori módja. Mégsem csak a szerelmesek betegsége, mivel egy rosszul elmosott pohár vagy egy körbeadott vizespalack is könnyen a fertőzés forrása lehet. A betegséget többnyire egy Epstein-Barr nevű vírus okozza, ami a gamma-herpeszvírusok körébe tartozik. Kisebb százalékban más vírus is okozhat ilyet, így a citomegalovírus vagy a HIV.

Szerteágazó tünetek

A mononukleózis tünetei betegenként eltérő súlyossági fokban és formában jelentkezhetnek, és fennállási idejük is egyénenként eltérő lehet. Vannak gyakorlatilag panaszmentes betegek, akik mégis hordozói a vírusnak, így tudtuk nélkül is továbbadhatják a fertőzést. A kórkép enyhébb megjelenési formája, ha a beteg gyengének érzi magát, esetleg rossz a közérzete, de a tünetei rövid idő alatt elmúlnak. Súlyosabb esetben influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek – nagyfokú gyengeség, elesettségérzés, fejfájás, láz, duzzadt nyirokmirigyek – melyek akár hetekig is fennállhatnak. A mononukleózis egyik legsúlyosabb formája, amikor a belső szervek – máj vagy lép – megduzzadnak, és hasfájás, hányás kíséri.

Bonyolult diagnózis?

A felsorolt tünetek sokszínűsége és az egyéni eltérések gyakorisága miatt a betegség diagnózisára nem minden esetben kerül sor. Nagyrészt azért, mert mire a beteg orvoshoz kerül, már jobban van, vagy a tünetek meg is szűntek. Kezdeti stádiumban az influenza mellett a tünetek a tüszős mandulagyulladással is könnyen összetéveszthetők. A betegséget beazonosítani a laborvizsgálat segíthet, de kezdetben itt sem minden esetben láthatóak az eltérések.

Ki kell várni, amíg elmúlik

Mivel a betegséget vírus okozza, így antibiotikum adására csak bakteriális felülfertőzés esetén van szükség, bár ez elég ritkának mondható. Ráadásul ilyenkor sem adható bármely antibiotikum. A legtöbb, amit a beteg a gyógyulásért tehet, a sok pihenés és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Alapesetben nagyjából egy hónap vagy kicsit több idő, míg a betegség elmúlik, ezt követően pedig még több hetet is igénybe vehet, míg a nyirokcsomók visszahúzódnak. Az betegség átvészelése után a fáradékonyság még akár hónapokig is megmaradhat.

forrás: www.immunkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!