Mit kell tudni a paleolit táplálkozásról?

Szerző: Szimpatika
Egyre többet hallunk a paleolit táplálkozásról, sokan hisznek benne, de legalább annyian vannak azok is, akik megkérdőjelezik a létjogosultságát. Erről beszélgettünk Virágh Barbarával, aki táplálkozási tanácsadóként elsősorban a paleolit életmódban hisz.
Mit gondolsz, minek tudható be, ha valaki „paleo-ellenes”?

Szerintem alapvetően az a baj, hogy nagyon sok a félreértés, a téves információ, és ebből táplálkozik sok kritika is. Sokan úgy ítélkeznek, hogy valójában keveset tudnak az egészről, és soha nem is próbáltak meg eszerint élni, csak hallottak ezt-azt, aminek alapján már véleményt formálnak.

Sokan az ősember táplálkozására hivatkoznak, pedig a paleolit életmód valódi alapja a velünk együtt élő természeti népek táplálkozási rendszere. Náluk nem ismertek a civilizációs betegségek, aminek a hátterében többek között az áll, hogy csak olyan ételeket fogyasztanak, amihez az évmilliók alatt már alkalmazkodott az emberiség, és egyáltalán nem esznek olyasmit, ami károsan hatna a szervezetünkre. Több mint 200 olyan természeti népet vizsgáltak meg, akik így táplálkoznak, és ugye tudjuk, hogy nagy eséllyel nem cukorbetegségben, vagy mondjuk szív- és érrendszeri megbetegedésekben halnak meg, mint ahogy az a mai civilizált társadalmakban sajnos egyre gyakrabban előfordul.

Tulajdonképpen mik a fő szabályok? Mit is jelent pontosan a paleolit táplálkozás?

Az étrend követői elsősorban húsokat, halakat, magokat, magokból készült liszteket, zöldséget, gyümölcsöt, olajokat és zsírokat fogyasztanak, és egyáltalán nem esznek cukrot, gabonaféléket, tejterméket, hüvelyes zöldségeket, rizst és burgonyát. Nyilván ez így elsőre szigorúnak tűnik, de ha motiváltak vagyunk, akkor hamar meg lehet szokni az új rendszert, ráadásul amint elkezdjük a saját bőrünkön tapasztalni a változásokat, és érkeznek a pozitív visszajelzések is, azonnal könnyebbé válik a szabályok betartása, és hamar rutinszerűvé válik minden.
Sajnos például a gabonafélékben, a hüvelyesekben és a tejtermékekben is vannak olyan anyagok, amik növelik a bél áteresztőképességét, amik hozzájárulnak számtalan autoimmun betegség kialakulásához. Sokan azt gondolják, hogy a cukor és a különféle egyszerű szénhidrátok például csak az elhízásért felelősek, és bele sem gondolnak abba, hogy hányféle betegség, köztük az inzulinrezisztenicia, a kettes típusú cukorbetegség, a daganatos, valamint a szív- és érrednszeri megbetegedések, vagy akár szélsőséges esetben depresszió kialakulásához is vezethetnek.

Miként segíthet a paleolit táplálkozás ezeken a betegségeken?

A finomított szénhidrátok fogyasztásának megszüntetésével akár a felnőttkori cukorbetegség is kezelhető, de fordult hozzám már olyan hölgy is, akinek például a petefészek-gyulladására tanácsolta az orvosa a paleolit életmódot.

Tudatos táplálkozással megszűnnek a testben lévő gyulladásos folyamatok, és miután pl. a gyulladás az egyik fő faktora a depresszió kialakulásának, így a megfelelő táplálkozás sokat segíthet ezen a téren is.

A legutóbbi kutatási eredmények szerint a daganatok egy része cukkorfüggő, így a csökkentett szénhidrátfogyasztás megfosztja a ráksejteket az utánpótlástól, vagyis akár rákos megbetegedéseknél is sikerek érhetőek el vele. De összefüggésbe hozhatóak a táplálkozásunkkal a különböző bőrbetegségek, a pattanások megjelenése is, a migrénes fejfájás, a lassú anyagcsere, a savtúltengés, puffadás, levertség, de a hiperaktivitás és a fáradékonyság is – ezekre mind jótékony hatással van, ha azokat a táplálékokat adjuk meg a testünknek, amelyek a megfelelő működését elősegítik.

Fogyás céljából is szoktak hozzád fordulni?

Persze, a többség elsősorban fogyni szeretne, és egy olyan megoldást keresnek a súlyproblémáikra, ahol nem kell éhezni, és nem az önsanyargatás vezet a céljukig. A paleo tulajdonképpen nem is egy fogyókúra, ahogy azt sokan gondolják, sokkal inkább egy életmód, amit ténylegesen lehet tartani akár egy életen át, úgy, hogy közben az egészségére is odafigyel az ember. Innentől kezdve pedig elkerülhető a klasszikus jojóeffektus is, hiszen ha nem éheztetjük ki a szervezetünket, akkor utána nem lesz arra szüksége, hogy minden tápanyagot elraktározzon, így a leadott kilók nem jönnek vissza.

Körülbelül mennyi idő után várhatóak az eredmények?

Ez személyenként eltérő, hiszen nem mindegy, hogy előtte hogyan táplálkozott az illető, és persze attól is függ, hogy milyen jellegű problémáról van szó. Tapasztalataim szerint 4-6 hét után már biztosan érzékelhető a változás, de általában ennél hamarabb érkeznek a visszajelzések a testünk részéről.

Ami nagyon fontos, hogy pszichésen is adjunk időt magunknak, ne akarjunk egyszerre mindent drasztikusan megváltoztatni, mert úgy hamarabb veszítjük el a lelkesedésünket, minthogy bármilyen változás megtörténhetett volna.

Nálad hogy indult el a változás? Miért kezdtél el „paleózni”?

Egyrészt én is fogyni szerettem volna, másrészt pedig nagyon rossz volt az emésztésem, állandóan savtúltengésem volt, majd elmentem egy gyomortükrözésre, ahol refluxot diagnosztizáltak. Cukrot már régóta nem fogyasztottam, gabonát is csak elvétve, de az érdekes az, hogy a legnagyobb változás számomra akkor jött, amikor az összes tejterméket is kiiktattam a táplálkozásomból. Pár hét alatt helyreálltak a gyomorproblémáim, és az anyagcserém is felgyorsult. Azért volt ez óriási áttörés, mert borzasztóan szeretek enni, imádom az ízeket, a fűszeres, magyaros ételeket, és nagy élmény számomra, hogy mindenféle gyomorpanasz nélkül megengedhetem magamnak, hogy ne csak a szokásos diétás ételeket egyem, hanem mondjuk egy kacsacombot vagy egy jó kis kolbászos rántottát is elfogyaszthassak. Ezért is mondom azt, hogy itt messze nem arról van szó, hogy egy életen keresztül szenvedni kellene a lemondások miatt: én sokkal változatosabban és izgalmasabban eszem most, úgy, hogy közben egészséges is vagyok, és plusz kilók sem szaladnak fel rám. Sokszor meglepetés éri azokat is, akik étrendért fordulnak hozzám, mert olyan ételek is szerepelnek a menüben, amiket már évek óta nem mertek enni, mivel abban a hitben éltek, hogy lefogyni csak salátával és natúr csirkével lehet.

Mennyire drága így élni?

Én erre a kérdésre azt szoktam válaszolni, hogy attól függ, hogy mennyi pénzünk van rá. Alapvetően nem igaz az, hogy sokkal drágább lenne így az étkezésünk, valójában csak rajtunk múlik, hogy mennyire bonyolítjuk túl az egészet. A legtöbb étel könnyedén átalakítható „paleóvá”, ugyanis leegyszerűsítve ugye húsokat, tojást, zöldséget, gyümölcsöt, magokat eszünk, így plusz kiadás nélkül nagyon sok, eddig is ismert ételt elkészíthetünk. Emellett pedig ne felejtsük el, hogy mennyi mindenre nem kell költeni: pl. üdítőkre, chipsekre, gyorsételekre, pékárukra, nasikra... És akkor még nem is beszéltem a gyógyszerekről vagy a kórházi költségekről.

Akkor jönnek be a plusz kiadások, ha valaki olyasmit szeretne sütni, amihez például magokból készült lisztek szükségesek, de nem attól működik a paleo, hogy heti 5 tepsi ilyen sütit kell sütnünk – ezek nyilván csak az extrák.

Hogyan gondolkozol a paleo jövőjéről?

Eleinte, amikor elkezdtem kísérletezni a konyhában, messze nem gondoltam volna, hogy egyszer ezzel fogok foglalkozni. Aztán egyre többet tudtam meg az egész életmódról, sokat tanultam, szépen gyarapodott a saját magam által kitalált receptek száma is, és egy idő után már nem csak magamról szólt ez az egész, hanem a környezetemről, a családtagjaimról és az ő egészségükről is. Hamar megszületett bennem az elhatározás, hogy a jövőben komolyabban szeretnék ezzel foglalkozni, és minél több embernek szeretnék segíteni abban, hogy jobban érezze magát a bőrében. Azt látom, hogy rengetegen szeretnének változtatni az életükön, fogyni akarnak, vagy egészségesebben, frissebben megélni a mindennapokat, de nem jó utakat választanak, és ezért sajnos hamar fel is adják. Hiszek abban, hogy ez egy működőképes rendszer, aminek van jövője, csak idő és egyre több pozitív tapasztalat és sikertörténet kell hozzá, hogy szélesebb körben is elfogadott legyen.

Akinek felkeltette érdeklődését a paleo életmód, az bővebb információt itt talál.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!