Cukorbetegségre hajlamosít egy gyakran használt édesítőszer
A kutatás során 17 súlyosan elhízott, nem cukorbeteg személy cukoranyagcseréjét figyelték meg, akik rendszeresen fogyasztották a szukralózt tartalmazó terméket. „Eredményeink alapján ez a mesterséges édesítőszer hatást vált ki a testben. Több kutatásra van azonban szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, káros-e ez hosszú távon” – összegezte M. Yanina Pepino professzor, akinek csapata 42 fölötti testtömegindexű embereket vett górcső alá. (Harmincas érték fölött beszélünk elhízásról.) A szakértők a glükózteszt előtt vizet vagy szukralózt itattak a résztvevőkkel a vizsgálatnál szokásos cukoréhoz hasonló mennyiségben.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a szukralóz és a glükóz együttesen befolyásolja-e az inzulintermelést és a vércukorszintet. Minden résztvevőt kétszer teszteltek: először vizet ittak a glükóz előtt, majd szukralózt. „Amikor a résztvevők szukralózt kaptak, vércukorszintjük legmagasabbra ugró értéke több volt, mint víz estében, az inzulinszint pedig ötödével emelkedett. A mesterséges édesítő tehát fokozta az inzulintermelést és a glükózra adott választ” – magyarázta Pepino professzor.
A fokozott inzulinválasz pozitívum is lehet a szakértő szerint, mert azt mutatja, hogy az illető képes elegendő inzulint termelni a megemelkedett vércukorszint kezelésére. Ám negatívumként is értelmezhető, hiszen ha valakinek a szervezete rendszeresen több inzulint termel, idővel rezisztenssé válhat rá, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. „Bár eredményeink alapján a szukralóz befolyásolja az emberi test cukorbevitelre adott inzulinválaszát, egyelőre nem vagyunk tisztában a pontos folyamattal” – mondta Pepino professzor. A tanulmány a Diabetes Care című szakfolyóiratban jelent meg.
forrás: https://semmelweisfigyelo.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!