A Hagyományos Kínai Orvoslásban (Traditional Chinese Medicine – TCM) több mint háromezer éve használják a gombákat gyógyítási, illetve prevenciós céllal, míg a nyugati orvoslás a 16. században kezdte igazán felfedezni a gombák pozitív hatásait. Napjainkban főként antibiotikumok előállítására használják a gombákban található természetes hatóanyagokat, magyarázza Dr. Chen Zhen [ejtsd: Csen Zsen], orvos, a Közép-Európai TCM Egyesület elnöke. A magyarokról köztudott, hogy élen járnak a gyógyszerfogyasztásban, de az utóbbi évtizedben hazánkban is megnőtt az érdeklődés a természetes készítmények iránt, így a gyógygombákra is több figyelem irányul, mint korábban.
A TCM-szakértő és a Dr. Chen Patika vizsgálatai szerint a magyarok a kínai gyógygombák közül a shiitake, a pecsétviasz-, a fafül-, a mandula- és a tibeti hernyógombát ismerik és használják leginkább. Habár a gombákról általánosságban is elmondható, hogy gazdagok aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjében, szénhidrátban, továbbá elősegítik a szív normális működését, csökkentik a lipidszintet a vérben és immunerősítő hatásuk van, a Magyarországon is kedvelt, a kínai gyógyászatban 5 leggyakrabban használt gombának más-más tulajdonságai kerülnek előtérbe fogyasztásuk során.
A tibeti hernyógombát (Cordyceps sinensis) köhögéscsillapító és váladékoldó hatása miatt kedvelik a magyarok, habár ez a gombafajta a klinikai tanulmányok szerint jótékonyan hat a tüdő működésére és az immunrendszerre is. A fafülgombát (Auricularia auricula-judae) inkább jelentős kalcium-, foszfor- és vastartalma miatt fogyasztják, a mandulagomba (Agaricus blazei murill) pedig az anyagcsere-folyamatok támogatása és a vérnyomás kiegyensúlyozása révén vált ismertté.
A shiitake gomba (Lentinula edodes) és a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) főként a daganatos betegek körében ismert. A shiitake gombát elsősorban a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentése kapcsán keresik, ugyanis rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszer működését, értékes poliszacharidokban és rostanyagban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat és antioxidánsokat, valamint több mint 50 különböző enzimet. Ugyanakkor koleszterinszint-csökkentő hatásáról is ismert, hiszen egyik legfontosabb összetevői az ezt segítő béta-glükánok.
A pecsétviaszgomba az utóbbi években került a figyelem középpontjába. A belőle készült termékeket Kínában és Japánban gyógyszerként forgalmazzák; Kínában az egészségbiztosítási rendszer gyógyszerspektrumának fontos eleme. Kiterjedten és kúraszerűen alkalmazzák az általánosan leromlott egészségi állapot és az immunrendszer működésének javítására, de kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében is. Hazánkban csak az elmúlt évtized során vált ismertté.
forrás: Dr. Chen Zhen