Az étrend-kiegészítők veszélyei

Szerző: Szimpatika
Az étrend-kiegészítők rendszeres szedésével akár kárt is okozhatunk szervezetünkben, sőt gyengíthetjük immunrendszerünket – figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense, aki arról beszélt, hogyan érdemes szedni a vitaminokat.

„Sokan azt gondolják, hogy megvédik magukat a légúti fertőzésektől, ha ugyan nem mozognak, nem étkeznek rendszeresen és változatosan, de egész évben vitamin- és ásványianyag-tablettákat szednek. Miközben az igazság az, hogy az élelmiszerekből bevitt vitamin esetében a kisebb mennyiség is hatékonyabb, mert jobban hasznosul” – mondja Veresné dr. Bálint Márta.

A dietetikus a különböző étrend-kiegészítőket inkább csak kúraszerűen ajánlja, például a náthaszezon elején, vagy akkor is érdemes szedni, ha már kialakult a betegség. Rendszeres szedésük azonban nem ajánlott, mert úgy akár kárt is okozhatnak. Példaként: egy egészséges ember napi C-vitamin-igénye 90 mg, melyet 5-7 dkg zöldpaprika elfogyasztásával már fedezni lehet, és természetes élelmiszerekből gyakorlatilag lehetetlen túladagolni. Ezzel szemben étrend-kiegészítő vagy gyógyszer formájában akár ennek 5-10-szerese (500-1000 mg/adag) is elérhető. Ha ezt nem csak egy-két hétig, hanem hosszú ideig (akár hónapokig) szedjük, akkor a vizelet vegyhatása savas irányba eltolódik, és az arra hajlamosaknál növeli a kalcium-oxalát típusú vesekő kialakulásának esélyét.

Ha valaki étrend-kiegészítő segítségével szeretné elkerülni a betegségeket, célszerű inkább a kombinált (vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó) készítményeket választani. Ezek összeállításánál odafigyelnek arra, hogy a különböző összetevők a megfelelő arányban legyenek jelen bennük, hiszen a szervezet sokszor a legalacsonyabb összetevő arányában hasznosítja a többit. Érdemes azt is tudnia, hogy a rendszeresen szedett, nagy hatóanyag-tartalmú („megadózisú”) készítmények esetén a szervezet hozzászokik az emelt mennyiséghez. Ilyenkor, ha valamiért hirtelen abbahagyják az étrend-kiegészítő fogyasztását, átmeneti vitamin- vagy ásványianyag-hiány lép fel, figyelmeztet a dietetikus, ami viszont kimondottan rontja immunrendszerünk hatásfokát.

Lényeges továbbá, hogy, amennyiben étrend-kiegészítőt szedünk, mindenképpen megbízható, jó minőségű terméket érdemes választani, aminél biztosak lehetünk abban, hogy garantáltan az, és a feltüntetett összetevőkből annyit tartalmaz, mint ami rá van írva.

 

forrás: https://www.orvosok.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!