Az ízfokozó- és tejmentes étrend segíthet a teherbe esésben

2013. 11. 21.
Szerző: Szimpatika
Sok nő hosszú hónapokat, éveket vár arra, hogy teherbe essen. Akár van a hátterében szervi elváltozás, akár nem, megfelelő táplálkozással nagyon sokat lehet tenni azért, hogy mihamarabb megfoganjon a baba. Dr. Bérczy Juditot, a Trombózisközpont endokrinológus főorvosát kérdeztük, hogy pontosan milyen étrendet érdemes követni, illetve miket kellene kerülni ilyenkor.

Tilos a tej?

Bár sokan úgy gondolják, hogy a tej fogyasztása a magas kalciumtartalma miatt kiemelten fontos is, ez nincs teljesen így. Magyarországon ugyanis nagyon sokan küzdenek laktózintoleranciával, illetve tejallergiával, melyek gyakori tünete a haspuffadás, hasmenés, illetve a székrekedés.

Hogy ez miért alakul ki? Dr. Bérczy Judit, a Trombózisközpont endokrinológus főorvosa szerint röviden azért, mert a tejben lévő, kazein nevű fehérje lebontásáért felelős enzim, a kazeináz csecsemőkor után már nem termelődik. Éppen ezért a tej megemésztése nehezebbé válik, nyálkatermeléssel jár, és annak édekében, hogy az anyagcsere-folyamatok a lehető legjobban tudjanak működni, nagy energiákat kell a szervezetnek mozgósítania – amit máshonnan, más működéstől, például a teherbe esést segítő folyamatoktól von el. Tehát amennyiben nehezen jön össze a baba, érdemes táplálkozási szokásait alaposabban megfigyelni, és ha úgy veszi észre, hogy a tejfogyasztás után az említett tüneteket tapasztalja, ajánlott csökkenteni a mennyiségén, vagy teljesen kiiktatni étrendjéből a tejet.

Kerülje az ízfokozókat

Bizonyára már Ön is hallott róla, hogy az ízfokozók kellemetlen tüneteket okozhatnak, például migrént, heves szívdobogást, hányingert, hányást vagy hasi görcsöket. Sőt, egyes elméletek szerint a rák kialakulásában is szerepet játszanak. Azonban a felsorolás itt még nem ér véget, ugyanis az ízfokozók, főleg az idegméregként elhíresült nátrium-glutamát a teherbe esést is megnehezíti, mivel megemelheti a prolaktinszintet, ami gátolhatja a tüszőérést és a petesejt beágyazódását is. Sajnos szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben – és pl. a kínai menükben fokozottan – megtalálható, így lehetőleg házi készítésű ételeket fogyasszon a teherbe esés előtt, a várandósság alatt és lehetőleg utána is!

Ezeket fogyassza, ha teherbe akar esni:

  • fehérjedús étrend
  • sok zöldség, gyümölcs
  • cickafarktea
  • olajos magvak


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!