Tilos a tej?
Bár sokan úgy gondolják, hogy a tej fogyasztása a magas kalciumtartalma miatt kiemelten fontos is, ez nincs teljesen így. Magyarországon ugyanis nagyon sokan küzdenek laktózintoleranciával, illetve tejallergiával, melyek gyakori tünete a haspuffadás, hasmenés, illetve a székrekedés.
Hogy ez miért alakul ki? Dr. Bérczy Judit, a Trombózisközpont endokrinológus főorvosa szerint röviden azért, mert a tejben lévő, kazein nevű fehérje lebontásáért felelős enzim, a kazeináz csecsemőkor után már nem termelődik. Éppen ezért a tej megemésztése nehezebbé válik, nyálkatermeléssel jár, és annak édekében, hogy az anyagcsere-folyamatok a lehető legjobban tudjanak működni, nagy energiákat kell a szervezetnek mozgósítania – amit máshonnan, más működéstől, például a teherbe esést segítő folyamatoktól von el. Tehát amennyiben nehezen jön össze a baba, érdemes táplálkozási szokásait alaposabban megfigyelni, és ha úgy veszi észre, hogy a tejfogyasztás után az említett tüneteket tapasztalja, ajánlott csökkenteni a mennyiségén, vagy teljesen kiiktatni étrendjéből a tejet.
Kerülje az ízfokozókat
Bizonyára már Ön is hallott róla, hogy az ízfokozók kellemetlen tüneteket okozhatnak, például migrént, heves szívdobogást, hányingert, hányást vagy hasi görcsöket. Sőt, egyes elméletek szerint a rák kialakulásában is szerepet játszanak. Azonban a felsorolás itt még nem ér véget, ugyanis az ízfokozók, főleg az idegméregként elhíresült nátrium-glutamát a teherbe esést is megnehezíti, mivel megemelheti a prolaktinszintet, ami gátolhatja a tüszőérést és a petesejt beágyazódását is. Sajnos szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben – és pl. a kínai menükben fokozottan – megtalálható, így lehetőleg házi készítésű ételeket fogyasszon a teherbe esés előtt, a várandósság alatt és lehetőleg utána is!
Ezeket fogyassza, ha teherbe akar esni:
Forrás: Budai Endokrinközpont