Ezért egészséges a sütőtök

Szerző: Szimpatika
A sütőtök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában szegény zöldségféle, amely szénhidráttartalmában, karotin- és C-vitamin-tartalmában is felülmúlja a többi tökfajtát. Narancsszínű húsa a karotinoidnak köszönheti intenzív tónusát. A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben zsír segítségével A-vitaminná alakul.

Tápanyagokban gazdag

A sütőtök gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, és E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok gazdag forrása is, például magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza  a vízháztartást.

Az antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, ezáltal hozzájárulhatnak a keringési betegségek megelőzéséhez is. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos vagy gyulladásos betegségekre, elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A sütőtökben lévő kálium vértisztító hatású, fogyasztása ajánlott pattanásos bőrre is.  Minél sötétebb színű a sütőtök, annál több A-vitamin és karotin van benne. A tököt és a tökmagot az egyik leghatásosabb rákmegelőző szernek tartják.



Sütőtökös receptek

A sült sütőtök alapreceptje igen egyszerű: a megmosott zöldséget cikkekre vágva, előmelegített sütőben, sütőpapíron vagy alufólián sötét narancssárgára sütjük, hogy a húsa puha, könnyen kikanalazható legyen. Sült húsok mellé köretként, vagy ha elég édes, önmagában édességként is kínálható.

Sütőtökkrémleves tökben

Hozzávalók:

1,5 kg hámozott, felaprított sütőtök

3 dl víz

2 dl tej

150 ml tejszín

¼ teáskanál reszelt vagy őrölt szerecsendió

frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése

Egy közepes méretű sütőtöknek vágjuk le a felső 1/3-át, kanalazzuk ki a magokat, majd vájjuk ki a belsejét (annyit hagyjunk a héjban, amitől a tartása megmarad), és a kivájt húst daraboljuk fel.

Tegyük sütőbe a két egészben hagyott, kivájt tököt, és süssük addig, amíg belül megpuhulnak.

Eközben a tök felkockázott húsát, a tejet és vizet forraljuk össze, majd pürésítsük és keverjük hozzá a tejszínt, szerecsendiót, borsot. Tálaljuk a készre sült tökökben.


Sütőtökfelfújt

Hozzávalók:

30 dkg sült sütőtök

4 tojás

8 dkg méz

3 dkg étkezési búzakeményítő

30 dkg tehéntúró

2 evőkanál citromlé

őrölt fahéj

őrölt koriander

vaj a sütőforma kikenéséhez

Elkészítése

A megsült tök húsát kikanalazzuk és összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a túrót, a keményítőt és a tojások sárgáját, majd a felvert tojásfehérjét.

A masszát vajjal kikent sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

 

forrás: https://impulsermagazin.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!