Sürgősségi fogamzásgátlás

Szerző: Szimpatika
Ez a módszer alkalmas arra, hogy a szexuális aktussal kapcsolatos váratlan, véletlen és egyben védtelen helyzeteket megoldjon. Ilyen lehet pl. az elszakadt kondom, a félrecsúszott pesszárium, a tabletta bevételének elfelejtése, illetve az, ha valaki egyáltalán nem védekezik.

A felsoroltakon túl sajnos előfordulhat még nemi erőszak esete is. Védekezés hiányában minden esetben lehetséges az aktus után egy IUD-t (méhen belüli eszköz) felhelyezni, amilyen gyorsan csak lehet, vagy bevenni egy ún. „esemény utáni” hormontablettát.

Mindez hogyan működik?

Normális terhesség létrejöttekor az egyik oldali petefészekből kikerülő pete az ovulációt követően kerül megtermékenyítésre, a feljutó spermiumok által. A megtermékenyült pete ezután levándorol a méhbe, ahol beágyazódik a méhfalba.

A sürgősségi fogamzásgátlás meggátolja a megtermékenyített pete méhfalba történő beágyazódását. Ez igaz az IUD-kra és a tablettákra egyaránt. Emellett, ha hormonális fogamzásgátlást használunk és az aktus a ciklus első felében történik (tehát az ovuláció előtt), akkor ez is késlelteti a petesejt érését, vagyis meggátolja annak megtermékenyülését.

A peteérés késleltetése kulcsfontosságú lehet, ha jelen vannak a spermiumok, mivel azok az ejakulációt követő néhány óra, sőt akár néhány nap múlva is megtermékenyíthetik a petesejtet. Túlélésük átlagosan 2-3 nap, de extrém esetben akár 5-7 nap is lehet. Tehát elméletileg nem kizárt a megtermékenyülés és teherbe esés az ovulációt megelőző 5-7 nappal, ill. az azt követő 1 napban, mivel a petesejt csak 24 óráig életképes a petefészek elhagyását követően.

Fontos azt is tudni, hogy az előző ciklust követően csak egyetlen védekezés nélküli szexuális aktus történt-e. Ha ez nem így van, az orvosnak ki kell zárni az esetleges terhesség fennállását. Ha már beágyazódott a petesejt, a sürgősségi fogamzásgátlás értelmetlen, ráadásul káros is lehet.

Mennyire hatékony?

Statisztikailag kimutatott, hogy egyetlen, védekezés nélkül megtörtént aktus után 4-20% a teherbe esés veszélye. A sürgősségi fogamzásgátlás ezt az arányt 2-5%-ra csökkenti.

Melyek az előnyei?

Csökkenti az abortusz és a nem kívánt terhesség bekövetkezésének esélyét és szoptatás ideje alatt is alkalmazható. A hormonális sürgősségi fogamzásgátlás előnye az egyszerű alkalmazhatóság is. Az IUD alkalmazása azért előnyös, mert folyamatos fogamzásgátlást tesz lehetővé.

Melyek a hátrányok?

Nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől, csak sürgősségi esetben alkalmazható, és az esemény után minél előbb kell alkalmazni (tehát 3 napon belül a hormonális módszert, 5 napon belül az IUD-t). Minél hamarabb megy el a nő az orvoshoz, annál nagyobb az esélye a (nem kívánt) terhesség elkerülésének. A kombinált hormontartalmú (ösztrogén és progeszteron) sürgősségi fogamzásgátlás okozhat banálisnak tekinthető mellékhatásokat (hányinger, hányás). Korábban a legfőbb hátrány az volt, hogy a csak progesztogént tartalmazó tablettából nagy mennyiség beszedésére volt szükség, ma azonban már létezik olyan kiszerelés, amelyből csak két tablettát kell bevenni. Az IUD alkalmazásának fő hátránya, hogy fiatal, még nem szült nők esetében nem alkalmazható.

Hogyan kell használni?

Az orvos magas dózisú fogamzásgátlót fog felírni, amelyet a védekezés nélküli aktust követő 72 órán belül be kell venni, valamint még néhány tablettát további 12 órán belül. Felírhat még egyéb gyógyszert is, pl. hányáscsillapítót (lásd fent). Ha a sürgősségi fogamzásgátló bevételét követően az illető hányna, meg kell keresni az orvost.

Ilyen nálunk a levonorgesztrelt tartalmazó, 1-es kiszerelésű tabletta, ezt csak orvos írhatja fel. Ez a módszer hatásosabb, mint a kombinált hormonális fogamzásgátlás.

Elképzelhető, hogy az orvos réztartalmú IUD-t javasol, és azt be is helyezi a védekezés nélküli aktust követő 5 napon belül, esetleg az ovuláció várható legkorábbi időpontja után 5 nappal (ha az aktus 5 napnál korábban történt).


forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!