„Bizonyított tény, hogy az érelmeszesedés kialakulásában az életmódnak és ezen belül az egészséges táplálkozásnak fontos szerepe van. A megfelelő összetételű ételek fogyasztásával csökkenthető a vér teljes és az LDL-koleszterin-szintje (amely az érfal károsításában fő szerepet játszó, ún. rossz koleszterin), a testsúly, a vércukorszint és a vérnyomás, melyek az érelmeszesedés fő rizikófaktorai” – mondja az érszűkület-specialista.
Fontosak a zöldségek és a gyümölcsök
Ahhoz, hogy táplálkozásunk hatékonyan egészséges legyen, megfelelő mennyiségű vitaminra és mikroelemre van szükségünk. A jelenlegi ajánlások szerint étrendünk változatosan tartalmazzon zöldségeket és gyümölcsöket, így például spenótot, sárgarépát, őszibarackot, grépfrútot és bogyós gyümölcsöket. (Megjegyzendő, hogy a már koleszterincsökkentő gyógyszert szedőknél a grépfrút fogyasztása óvatosságot igényel, mivel növeli az izompanaszok kialakulásának előfordulását.)
Rostdús ételek, halak, olajos magvak
Természetesen a gabonafélék esetében sem mindegy, hogy milyet fogyasztunk, valamint dr. Kósa Éva rámutat arra is, hogy miért fontos a hal fogyasztása: „Válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült és magas rosttartalmú ételeket. Ajánlott a teljes kiőrlésű búza, zabpehely, rozs, árpa, barna rizs, hajdina, köles és quinoa fogyasztása. Fogyasszunk olajos halakat legalább hetente kétszer. A szardínia és a lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, így eicosa-pantoténsavban és a docosa-hexénsavban, amelyek csökkentik a szívkoszorúér-betegség okozta halálozás esélyét. Ajánlott továbbá az olajos magvak, elsősorban a dió és a mandula, valamint a szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag fogyasztása is.”
forrás: Trombózisközpont