Fokozott ételmérgezés-veszély a forróságban

2009. 08. 27.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Nyár van, kánikula telepedett mindenre: az embernek nincs is energiája annyit enni ilyenkor, mint egyébként, ha azonban mégis megéhezik, érdemes odafigyelni, milyen táplálékot vesz magához, a nyár ugyanis az ételmérgezések szezonja. Farkas Nándor dietetikussal beszélgettünk.
Mi az oka annak, hogy nyáron gyakoribbak az ételmérgezések?


Mert nyáron meleg van, ami több következménnyel is jár. A nyers ételekben lévő mikroorganizmusok, baktériumok gyorsabban szaporodnak a hőségben, ami máris kockázati tényezőt jelent. Ha tartósan meleg az időjárás, az ételek elkészítése vagy tárolása során is több kórokozó juthat ezekbe. Emellett pedig a különböző repkedő rovarok is terjesztik a baktériumokat, hiszen az előzőleg a szemetesben kutakodó légy a következő pillanatban már a klopfolásra váró hús tetején mászkál. A nyári melegben a zöldségeken, gyümölcsökön is több a kórokozó. Ráadásul a mosatlan gyümölcsre és zöldségre rakódott szennyeződés is komoly mérgezéseket okozhat, hiszen ezeket gyakran ólommal, arzénnal permetezik.

A leggyakoribb és legismertebb ételmérgezés a szalmonellafertőzés.


Nemcsak általánosságban véve a leggyakoribb, hanem a nyári hónapokban még ezzel együtt is különösen gyakori. A nem megfelelően tárolt, napon hagyott ételek, a mosatlan gyümölcsök kiváló táptalajt biztosítanak a szalmonella kórokozójának. Ez egy szívós és ellenálló baktérium, ami nagyjából 8-tól 45 fokig érzi magát a leginkább elemében. A fertőzést elsősorban nem megfelelően tárolt tojásból, szárnyasból, sertésből lehet „beszerezni”, de ugyanígy a mosatlan gyümölcstől is kaphatunk szalmonellát. Nyáron a tej, a fagylalt, sőt, a jégkocka is rizikófaktor lehet ebből a szempontból, hiszen a víz is lehet fertőzött. A tojást külön kiemelném, mert óvatos becslések szerint is legalább a magyarországi baromfiállomány 90-95 százaléka fertőzött. A kórokozó gyakrabban jelenik meg olyan helyeken, ahol tömegesen készítenek ételeket, így például éttermekben, iskolákban, munkahelyi ebédlőkben, hiszen a megfelelő tárolás és higiénia igen nehezen biztosítható ilyen mennyiségben a nyári kánikulában.

Mik a szalmonella tünetei?


Hányinger, szinte elviselhetetlennek tűnő, görcsös hasfájás, hasmenés, magas láz és hidegrázás, de az influenzához hasonlatos végtagfájdalom is jelentkezhet a fertőzéssel. A vírus lappangási ideje – a fertőzés módjától is függően – néhány órától akár egy hétig is terjedhet. A fenti tünetek gyakorlatilag az összes ételmérgezésre jellemzők, nemcsak a szalmonellára.

Hogyan előzhetjük meg a szalmonellafertőzést?


Mivel leginkább a tojások rejtenek veszélyt, fertőtlenítsük le ezeket, mielőtt betesszük a hűtőszekrénybe. Másrészt – bár tudom, hogy rengetegen szeretik – ne együk a tojást nem megfelelően megfőzve, lágytojásként, mert így könnyebb megbetegedni. A húst is mindig süssük át rendesen, nyers állapotában pedig igyekezzünk vigyázni arra, hogy ne érjen más ételekhez. Mosogassuk el alaposan a konyhai eszközöket, miután nyers hússal foglalkoztunk! Ha gyümölcsöket főzünk be, nagyon ügyeljünk a befőttesüvegek, fémtetők, zárófóliák tisztaságára. Nem lehet eleget hangsúlyozni a hűtőszekrény használatát: ne hagyjuk kint az ételeket a konyhapulton vagy az asztalon, különösen nyáron, hanem pakoljuk be őket azonnal a hűtőbe! Arra is érdemes odafigyelni, hogy a hűtőszekrény megfelelő hőmérsékletű legyen, hiszen a kánikulára maguk a gépek is eltérően reagálnak, a régebbi típusok közül több egyszerűen nem tud megfelelően hűteni ilyenkor. Külföldön, meleg égövi országokban célszerű még fokozottabb figyelmet fordítani minderre. Azt például sehol sem ok nélkül írják ki, hogy a vezetékes víz ihatatlan. Megint csak azt tudom mondani: a többi ételmérgezés ellen is az elmondottak betartása jelenti a legbiztosabb védekezést.

Milyen baktérium okozta ételmérgezések gyakoriak még?

A szalmonella után hagyományosan a staphylococcus baktérium okozza a legtöbb ételmérgezést. Ez a fertőzés rendszerint olyan étel elfogyasztásából származik, ami a közönséges staphylococcus baktériumok méreganyagával szennyeződött. Tipikusan az élelmiszerrel foglalkozók szokták beszennyezni az ételeket, méghozzá a bőrükön lévő fertőzéssel, ezért olyan fontos a higiénia az élelmiszer-feldolgozásban és a kereskedelemben is. A kórokozók szobahőmérsékleten roppant gyorsan szaporodnak, és a staphylococcus jellemzően krémes süteményekben, tejtermékekben, felvágottakban és halban terjed. Ez egy hányással, hasmenéssel, görcsökkel és magas lázzal járó fertőzés, ami azonban amilyen hirtelen támad, olyan gyorsan el is múlik, a legtöbben egy nap alatt túlesnek rajta. De félvállról venni nem szabad, a kisbabák, kisgyerekek, idős vagy beteg emberek ugyanis szélsőséges esetben akár bele is halhatnak. Emellett Magyarországon is egyre gyakrabban üti fel a fejét a humán calicivírus, és ez is nyáron jellemző elsősorban. Ez a betegség leginkább a fertőzött széklettel szennyezett élelmiszer vagy a fertőzött személlyel létesített kapcsolat révén terjed. De ugyanígy a víz is terjeszti, sőt még úgy is levegőbe kerülhet, hogy a megbetegedés következtében a szervezetből kiürült hányadék párologni kezd. Calici-járvány is gyakran fordul elő zárt közösségekben.

Vagyis itt a trágyázás jelenti a fő kockázati tényezőt?

Igen.

Mit tegyünk, ha már elkaptuk a fertőzést?


Igyunk sokat – 3-4 litert, tehát tényleg komoly mennyiséget –, ne együnk nehéz, zsíros ételeket, tojást és tejtermékeket. Ha kisgyerekeknél, idős embereknél észlelünk ételmérgezéses tüneteket, azonnal orvoshoz kell fordulni, de ha másfél-két nap alatt nem enyhülnek a problémák, az egészséges felnőtteknek is el kell mennie szakemberhez.

Mit kell tudni az úgynevezett „kolbászmérgezésről”? Úgy tudom, ez lényegesen veszélyesebb a fentieknél…

A botulizmust szokás így emlegetni, ami valóban nagyon veszélyes, mert az ezt okozó baktérium méreganyaga, a botulotoxin a legerősebb méreganyagok közé tartozik: már egymilliomod grammnyi mennyiség is halálos lehet. A kolbászmérgezés elnevezés onnan ered, hogy jellemzően házilag tartósított élelmiszerek okozzák, így például a nem megfelelően sterilizált kolbász, hurka, disznósajt, tehát a disznóvágásból származó ételek. De ugyanígy lejárt szavatosságú konzervek, sőt, akár zöldségek és gyümölcsök is lehetnek a botulizmus forrásai. A már említett tünetek mellett a botulizmus izomfájdalommal, fokozott izzadással, szájszárazsággal jár, sőt, akár látászavart is okozhat. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, kezelés nélkül ugyanis a fertőzések nagyjából ötödrésze egy nap leforgása alatt halálhoz vezet.


Mire érdemes még odafigyelni így nyáron?


Nemcsak nyáron, hanem az év minden szakában fokozott óvatosságot kell tanúsítani a kémiai eredetű ételmérgezések megelőzése érdekében. Ezek azok a mérgezések, amiket az elfogyasztott növények, gombák vagy állatok méreganyagai okoznak. Gombák közül közismerten mérgező a gyilkos galóca, egyes susulykák vagy őzlábgombák, de a közhiedelemmel ellentétben a kalapos gombáknak csak elenyésző aránya, mintegy 3 százaléka veszélyes. Vagyis lényegesen több mérgező növény van, mint gomba. Az állati eredetű táplálékoknál egyes tengeri halak, kagylók, rákok okozhatnak súlyos mérgezéseket, ezekben ugyanis olyan szervezetek is rejlenek, melyek különféle idegmérgeket választanak ki. A tünetek itt is rosszullét, hányás, láz és végtagfájdalom, de gyakoriak a különféle allergiás bőrreakciók, sőt, extrém esetben akár részleges bénulás is felléphet. Ilyenkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
354 252
Kórházban:
4 218
Elhunyt:
11 615
Tesztek:
2 984 748
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.20. 08:59
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el