Visszeres láb masszírozása - szabad e?

Szerző: Szimpatika
Forrás: Trombózisközpont
Az emberek kezdenek rájönni, hogy a masszázs nem csak egy kényelmi szolgáltatás, hanem erősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a testünk állapota ne romoljon olyan gyorsan – sőt egyes esetekben még javíthat is azon. Ám dr. Sepa György főorvostól, a Trombózisközpont érsebészétől megtudhatjuk, hogy nem mindegy, mikor és hogyan is alkalmazzuk, hiszen ha nem a megfelelő kezelést kapjuk, annak drasztikus következményei lehetnek.

A rohanó mindennapokban az embereknek egy kicsit olyan a masszázs, mint a nyugalom szigete. De igaz lehet ez akkor is, ha visszerekkel küzdünk? Szabad-e masszírozni az érintett végtagot?

„Tévedés lenne azt hinni, hogy akinek visszeres a lába, annak már le is kell mondania a masszázsról. Ugyanakkor azt is erősen hangsúlyozni kell, hogy ha egy visszeres lábat masszíroznak, annak végzetes következményei is lehetnek. Bár ez látszólag ellentmondás, mégis könnyedén megérhető, ha azt is tudjuk, hogy a visszeresség, kiterjedését és mélységét tekintve, több stádiumra bontható” – tudjuk meg dr. Sepa Györgytől.

Mikor segít?

Ha a beteg állapota nem súlyos, a visszeresség még kezdeti stádiumban van, akkor a masszázs nemcsak kellemes, de sokat segíthet abban is, hogy az erek visszanyerjék rugalmasságukat és a probléma eltűnjön, tehát tulajdonképpen ajánlott is.

„A masszázs, kiváltképp a professzionális, kifejezetten ajánlott akkor, amikor az erek állapota romlásnak indul. Ilyenkor sem lehet nagyon mélyen és hosszan kezelni az érintett területet, de maga a masszázs mindenképpen jót tesz. Ekkor simító, csak nagyon enyhe nyomást használó mozdulatokkal dolgozik a szakember, és a kezelés sem tart tovább, mint 5-7 perc. Ezt célszerű reggelente végeztetni, és utána felpolcolni a lábat. Persze otthon is elvégezhető a masszázs, de hangsúlyozottan figyelni kell arra, hogy a nyomás enyhe legyen, inkább csak simítsunk, és hogy az időtartamban se essünk túlzásokba” – mondja a szakértő.

Amikor tilos a masszázs

A masszázs jótékony hatása azonban nem minden esetben tesz jót a betegeknek, sőt! Ha nem megfelelően alkalmazzák, akkor annak nagyon komoly következményei is lehetnek.

 

„Az olyan esetekben, amikor a visszerek állapota már trombózissal is fenyeget, a masszázs egyáltalán nem ajánlott, sőt: tilos. Ilyenkor ugyanis a mechanikai behatás elősegítheti a vérrögök leszakadását, illetve ronthat az erek állapotán. Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen állapotban vannak a visszerek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki elmondhatja, hogy hol és hogy meddig javasol – ha egyáltalán javasol – masszázst” – hangsúlyozza dr. Sepa György.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!