Évente 3 millió magyar betegszik meg élelmiszerek miatt

Szerző: Szimpatika
„Ma Magyarországon – szakértői becslések szerint – évente 3 millió ember betegszik meg élelmiszerek miatt. Noha csak töredékük fordul orvoshoz, a nemzetgazdaságnak ez több tíz-, több százmilliárd forintos terhet jelent évente” – olvasható a kormány által most elfogadott, 2022-ig szóló élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában.

A dokumentum szerint az emberi egészség védelme kiemelten fontos, de nem egyedüli szempont az élelmiszerlánc biztonsága szempontjából. Közismert gond a feketegazdaság térnyerése, az állatjárványok terjedése, a klímaváltozás. Ez rámutat, hogy az egészség, a gazdaság és a környezet védelme között prioritást felállítani, egyiket a másik elé helyezni szinte lehetetlen, hisz köztük mély, kölcsönös függőség áll fenn. A hosszú távú fenntartható fejlesztés csak együtt valósítható meg.

Szántóföldtől az asztalig

A stratégia szerint az élelmiszerlánc-biztonság lefedi a szántóföldtől az asztalig tartó összes tevékenységet, és nemcsak annak élelmiszer-biztonsági, hanem más, pl. növényvédelmi, állatjárványügyi, állatvédelmi, környezetvédelmi, gazdasági, minőségvédelmi és egyéb aspektusait is. A teljes magyar élelmiszerlánc „látható részének nettó árbevétele 12-13 ezer milliárd forint évente”, de a szektorban kiugróan magas a be nem vallott bevételek, jövedelmek aránya – becslések szerint csak a hús- és tojáságazatban ennek részaránya eléri a 45-55%-ot.

Ki, mit és hová?

Nemzetgazdasági (adózási) szempontból hihetetlen tartalékok vannak az élelmiszerláncban. Azok kiaknázása – az eddigi tapasztalatok alapján – csak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) stratégiai partnerségével valósítható meg. „Ebben kulcsszerepe van a szakterületeken átívelő, az áruk áramlását, a hálózatot egyben átlátó, nyomon követő hatóságnak és a masszív ellenőrzési módszerfejlesztésnek.” Mint a Hír24 híradója beszámolt róla, az e-útdíj segítségével is fehérítenék a feketepiacot a húskereskedelemben. A hálózatból ugyanis adatbázis lett, követhetőek a teherautók és a kamionok. Igy tudható, hogy ki, hová és mit visz.

Világviszonylatban jók vagyunk

Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága előtt Kardeván Endre országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a magyar élelmiszerlánc-biztonság világviszonylatban is jónak mondható. Tavaly a hatóságok a hamisítással kapcsolatos ellenőrzéseken 2,8 milliárd forintnyi értékben derítettek fel áfacsalást, adóeltitkolást. Ez az összeg az idei első félévben már több mint 4,5 milliárd forint. Az ellenőrzések eredményeként nyolc és félezer esetben szabtak ki bírságot, ezerkétszáz esetben korlátozták a tevékenységet, és másfélezer tonna nem biztonságos vagy hamisított élelmiszer és növényvédő szer forgalmazását tiltották meg.

A nyers valóság

Korábban a NÉBIH szakértője azt mondta: a fejlett társadalmakban általános jelenség, hogy évente minden harmadik ember elszenved valamilyen gyomor-, illetve bélrendszeri megbetegedést, miközben az esetek része kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az ételek készítésekor, kezelésekor, tárolásakor is oda kell figyelni a higiéniára, csak ezt meglepően kevesen tudják. Zoltai Anna, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője szerint a nyers, elsősorban állati eredetű alapanyagokkal – így például a nyers tejjel, tojással, hússal, de a tisztítatlan zöldséggel, gyümölccsel is – sok baktériumot viszünk haza. Az ellenszer: alapos mosás, sütés, főzés, mert a gondosan elkészített étel biztonsággal fogyasztható.

Ételt csak okosan!

A szakember szerint hiányosak az információink a háztartási higiéniát illetően; kevés az időnk is, és a nagy rohanásban megfeledkezünk néhány alapvető szabályról, pedig már a vásárlásnál is oda kell figyelni. Otthon pedig a húst és a zöldséget ne vágjuk ugyanazon a deszkán, ugyanazzal a késsel. A leggyakoribb hiba, hogy a háziasszony két művelet között elfelejt kezet mosni, a baktériumokat az alapanyagokról maga viszi át a fogyasztásra kész élelmiszerekre. Másik gyakori gond a készételek langyos hőmérsékleten tartása, túltárolása. A NÉBIH az „Ételt csak okosan!” kampányával éppen ezért arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedések többsége egy kis odafigyeléssel megelőzhető.


forrás: www.medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!