Sörrel a csontritkulás ellen?
2009. 08. 21.
Egy spanyol tanulmány szerint a sörivás megelőzheti a csontritkulást. A kutatók állítása szerint a sörben található szilícium lassítja a csontok leépülését és segíti újak épülését, így véd a különböző csontbetegségek ellen.
A kutatás szerint a rendszeresen sört fogyasztó nőknek erősebbé váltak csontjaik, ezért kevésbé voltak hajlamosak a csontritkulásra. A sörben fitoösztogén is található, ami szintén segíti megóvni a csontok egészségét.
A csontok rostokból, ásványanyagokból, vérerekből és csontvelőből épülnek fel. Az egészséges csontok sűrűbbek és apró lyukak tagolják a különböző csontrészeket.
A kutatók 1700 nőt kérdeztek meg sörfogyasztási szokásaikról, majd ultrahanggal vizsgálták meg őket, illetve csontozatukat. Az eredmények szerint a rendszeresen sört fogyasztó nők csontjai minden esetben sűrűbbek.
Az Egyesült Királyság Országos Csontritkulás Társasága mégsem tanácsolja a fokozott alkoholbevitelt, bár régebbi amerikai kutatások is találtak összefüggést a rendszeres, mérsékelt sör és borfogyasztás, valamint a csontritkulás kockázatának csökkenése között.
Az amerikai tudósok adatai szerit a naponta 1-2 pohár bort vagy sört fogyasztók körében a csontsűrűség 2.4-4.5 százalékkal magasabb, mint a kevesebb, vagy több alkoholt fogyasztók esetében.
A csontok rostokból, ásványanyagokból, vérerekből és csontvelőből épülnek fel. Az egészséges csontok sűrűbbek és apró lyukak tagolják a különböző csontrészeket.
A kutatók 1700 nőt kérdeztek meg sörfogyasztási szokásaikról, majd ultrahanggal vizsgálták meg őket, illetve csontozatukat. Az eredmények szerint a rendszeresen sört fogyasztó nők csontjai minden esetben sűrűbbek.
Az Egyesült Királyság Országos Csontritkulás Társasága mégsem tanácsolja a fokozott alkoholbevitelt, bár régebbi amerikai kutatások is találtak összefüggést a rendszeres, mérsékelt sör és borfogyasztás, valamint a csontritkulás kockázatának csökkenése között.
Az amerikai tudósok adatai szerit a naponta 1-2 pohár bort vagy sört fogyasztók körében a csontsűrűség 2.4-4.5 százalékkal magasabb, mint a kevesebb, vagy több alkoholt fogyasztók esetében.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!