Kórházi mulasztások is okozhatják a fokozott baktériumrezisztenciát

2013. 09. 29.
Szerző: Szimpatika
Milyen gyakran mulasztják el a kórházakban az előírt antibiotikumok beadását? Milyen veszélyeket hordoz a rosszul megválasztott antibiotikum-kúra, illetve annak elmulasztása? Miért válnak rezisztenssé egyre több kórházban a baktériumok?

Egy brit vizsgálatban három olyan kórház adatait elemezték, amelyek rendelkeznek legalább részleges – egymásétól eltérő – elektronikus gyógyszerfelíró és adminisztrációs rendszerrel (Electronic Prescribing and Medicines Administration Systems – EPMAS). Az egyik kórház az EPMAS-ból nyert adatokat rendszeresen felhasználta, és ennek segítségével a vezetőség minőségértékelő értekezleteket tartott. Mindháromféle EPMAS tartalmazott olyan részt, amiben a dolgozóknak a dózis esetleges elmulasztásának okait kellett rögzíteniük – a rendszerek egyaránt kértek kórházi kódokkal rögzített, illetve szöveges információt.

A vizsgálat eredményei szerint az elmulasztott antibiotikum-dózisok aránya 5,9, 10, illetve 10,3 százalék volt a három kórházban. Az elmulasztott antibiotikumok típusának skálája nem különbözött közöttük: volt közöttük speciális, ritkán használt, és mindennaposan használt készítmény is. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy éppen az összevissza adott antibiotikum-kúrák miatt válik egyre több kórházi baktérium rezisztenssé. Érdekes ugyanakkor, hogy öt szer mindhárom kórház top tízes listáján szerepelt: ezek a co-amoxiclav, flucloxacillin és a piperacillin/tazobactam.


forrás: www.medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!