Orvosság a természetből: a vörös szőlő

Szerző: Szimpatika
Hazánk változatos szőlőtermő vidékekkel rendelkezik, ezek „ajándékai” minden korosztály számára értékesek. A fürtös gyümölcs - különösen a vörös szőlő - bővelkedik a szervezetet éltető, sejtmegújító, keringést serkentő alkotóelemekben. Nyersen fogyasztva akár kúraszerűen is alkalmazható táplálék, de borként kortyolgatva is hasznos, vitalitásunkat növelő nedű.

A szőlő minden egyes húsos, ropogós szeme valódi kincs a testnek. Az antioxidánsokban és ásványi anyagokban bővelkedő héj és mag elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns, ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható.

Lédús élvezet

A vörös szőlő húsa kiváló magnézium- és B-vitamin-forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében. Folsav- és linolsavtartalma szintén kiemelkedő, akárcsak a benne található vas mennyisége, ezért természetes gyógyírt jelent vérszegénység esetén. Immunrendszeri gyengeség során segít regenerálni a szervezetet a szelén és az A-, C- és E-vitamin együttes hatásával.

Mit tud a vörös?

A festékanyagokkal telített vörös szőlő rendkívül egészséges magas csersav- és antioxidáns-tartalma miatt. Rendszeresen fogyasztva javul tőle a vérkeringés, csökken az infarktus kockázata, illetve a daganatos betegségek kialakulásának esélye.

Ezenkívül a sötét szemű gyümölcsben az agyműködést serkentő szőlőcukor is nagy mennyiségben található meg. Az alacsony fehérje- és zsírszint mellett ez a magas cukortartalom pedig alapvető energiaforrást jelent a szervezet számára.

A különleges kverecetin

A szőlőben megbúvó, gyulladáscsökkentő antioxidáns számos, a szervezetre gyakorolt gyógyhatással rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet játszik a rosszindulatú daganatképződés megállításnál, emellett a káros lerakódások eltávolítása által javítja az érrendszer állapotát. Keringési zavarok, illetve magas vérnyomás esetén szintén jelentős szerepet kap a kezelés részeként.

Egészség kívül-belül

Nem véletlenül van jelen az őszi tisztítókúrákban ez a gyümölcs. Vízhajtó hatása a vese működését és a káros anyagok kipucolását segíti elő. Ezzel együtt a többször említett béltisztító hatóanyagai szintén segítenek a test energizálásánál, a fáradtság és levertség elűzésében. A felfrissült vérkeringésnek és az antioxidánsok erejének köszönhetően a bőr sejtjei is új életre kelnek.


forrás: napidoktor.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!