Élő ételek gyerekeknek: áfonyás, diós müzli

Szerző: Szimpatika
Nagy felelősség van a háziasszonyok vállán: az egész család egészsége múlik azon, hogy mi kerül az asztalra, van-e elég vitamin, enzim és életenergia a feltálalt ételekben. A gyerekek egészséges táplálása pedig még fontosabb feladat, hiszen nekik az immunrendszerük erősítéséhez különösen sok természetes táplálékra van szükségük.

Szerencsére a természet a mi oldalunkon áll, és ellát bennünket illatos és édes gyümölcsökkel, ropogós zöldségekkel. A mi feladatunk az, hogy ezeket gusztusos formában az asztalra tegyük. Kétségtelen, hogy a hétköznapokban nincs idő minden nap mosolygós arcot varázsolni zöldségekből a szendvics tetejére, de időnként mégis megéri a fáradozást! A kreatív gyerekek legközelebb már maguk is meglátják a „varázslatot” az élő ételekben.

Áfonyás diós müzli (granola)

Csíráztatott gabonából, olajos magokból, friss és aszalt gyümölcsökből, mézből és fűszerekből áll ez a ropogós keverék. Élő mandulatejbe vagy frissen facsart gyümölcslébe kanalazva kitűnő reggeli, egész napra feltölt energiával.

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely

15 dkg dió, 5 dkg kesudió

15 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg mazsola

15 dkg csíráztatott hajdina

1 banán, 1 alma

1-2 evőkanál méz

csipet fahéj


Elkészítése:

A magokat beáztatjuk és 1 napig csíráztatjuk (a kesudiót nem kell).

A zabpelyhet 30 percre beáztatjuk, majd leöblítjük és a szűrőben hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsöpögjön.

Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobb darabokat felvágjuk.

A friss gyümölcsöket lereszeljük, és a többi hozzávalóval, a mézzel és a fahéjjal egy nagy tálban jól összekeverjük.

Szilikon sütőpapírral kibélelünk két mély tepsit, és beleöntjük a masszát. (Vagy ha van aszalónk, akkor aszalógépbe tesszük.) Kisebb halmokat képezünk, nem kell elsimítani. Betesszük a sütőbe, és 10 percen keresztül 90 fokon melegítjük. Ezután kis résnyire nyitjuk az ajtót, a hőfokot visszavesszük 45 fokra, és a keveréket a teljes száradásig aszaljuk. Ez alatt az idő alatt gyakran keverjük meg, hogy a belső, nedvesebb részek kívülre kerüljenek. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.


Lénárt Gitta, 
a Nyersétel Akadémia szakmai vezetője

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!