Élő ételek gyerekeknek: áfonyás, diós müzli
Szerencsére a természet a mi oldalunkon áll, és ellát bennünket illatos és édes gyümölcsökkel, ropogós zöldségekkel. A mi feladatunk az, hogy ezeket gusztusos formában az asztalra tegyük. Kétségtelen, hogy a hétköznapokban nincs idő minden nap mosolygós arcot varázsolni zöldségekből a szendvics tetejére, de időnként mégis megéri a fáradozást! A kreatív gyerekek legközelebb már maguk is meglátják a „varázslatot” az élő ételekben.
Áfonyás diós müzli (granola)
Csíráztatott gabonából, olajos magokból, friss és aszalt gyümölcsökből, mézből és fűszerekből áll ez a ropogós keverék. Élő mandulatejbe vagy frissen facsart gyümölcslébe kanalazva kitűnő reggeli, egész napra feltölt energiával.
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
15 dkg dió, 5 dkg kesudió
15 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg mazsola
15 dkg csíráztatott hajdina
1 banán, 1 alma
1-2 evőkanál méz
csipet fahéj
Elkészítése:
A magokat beáztatjuk és 1 napig csíráztatjuk (a kesudiót nem kell).
A zabpelyhet 30 percre beáztatjuk, majd leöblítjük és a szűrőben hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsöpögjön.
Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobb darabokat felvágjuk.
A friss gyümölcsöket lereszeljük, és a többi hozzávalóval, a mézzel és a fahéjjal egy nagy tálban jól összekeverjük.
Szilikon sütőpapírral kibélelünk két mély tepsit, és beleöntjük a masszát. (Vagy ha van aszalónk, akkor aszalógépbe tesszük.) Kisebb halmokat képezünk, nem kell elsimítani. Betesszük a sütőbe, és 10 percen keresztül 90 fokon melegítjük. Ezután kis résnyire nyitjuk az ajtót, a hőfokot visszavesszük 45 fokra, és a keveréket a teljes száradásig aszaljuk. Ez alatt az idő alatt gyakran keverjük meg, hogy a belső, nedvesebb részek kívülre kerüljenek. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.
Lénárt Gitta,
a Nyersétel Akadémia szakmai vezetője
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!