Szerencsére a természet a mi oldalunkon áll, és ellát bennünket illatos és édes gyümölcsökkel, ropogós zöldségekkel. A mi feladatunk az, hogy ezeket gusztusos formában az asztalra tegyük. Kétségtelen, hogy a hétköznapokban nincs idő minden nap mosolygós arcot varázsolni zöldségekből a szendvics tetejére, de időnként mégis megéri a fáradozást! A kreatív gyerekek legközelebb már maguk is meglátják a „varázslatot” az élő ételekben.
Áfonyás diós müzli (granola)
Csíráztatott gabonából, olajos magokból, friss és aszalt gyümölcsökből, mézből és fűszerekből áll ez a ropogós keverék. Élő mandulatejbe vagy frissen facsart gyümölcslébe kanalazva kitűnő reggeli, egész napra feltölt energiával.
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
15 dkg dió, 5 dkg kesudió
15 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg mazsola
15 dkg csíráztatott hajdina
1 banán, 1 alma
1-2 evőkanál méz
csipet fahéj
Elkészítése:
A magokat beáztatjuk és 1 napig csíráztatjuk (a kesudiót nem kell).
A zabpelyhet 30 percre beáztatjuk, majd leöblítjük és a szűrőben hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsöpögjön.
Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobb darabokat felvágjuk.
A friss gyümölcsöket lereszeljük, és a többi hozzávalóval, a mézzel és a fahéjjal egy nagy tálban jól összekeverjük.
Szilikon sütőpapírral kibélelünk két mély tepsit, és beleöntjük a masszát. (Vagy ha van aszalónk, akkor aszalógépbe tesszük.) Kisebb halmokat képezünk, nem kell elsimítani. Betesszük a sütőbe, és 10 percen keresztül 90 fokon melegítjük. Ezután kis résnyire nyitjuk az ajtót, a hőfokot visszavesszük 45 fokra, és a keveréket a teljes száradásig aszaljuk. Ez alatt az idő alatt gyakran keverjük meg, hogy a belső, nedvesebb részek kívülre kerüljenek. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.
Lénárt Gitta,
a Nyersétel Akadémia szakmai vezetője