Digitális forradalom a patológiában

2013. 09. 14.
Szerző: Szimpatika
A Semmelweis Egyetem kutatójának korszakalkotó találmányát a világ közel félezer pontján használják. A nagy felbontású, nagy sebességű szkenner népszerűsége folyamatosan nő, modernizálva a százéves múltra visszatekintő mikroszkópos és üveg tárgylemezes elemzési gyakorlatot.

„A felbontás tízezerszerese a normál lapszkennerének, a sebesség pedig ezerszer gyorsabb a mérethez viszonyítva” – ismerteti összehasonlításképpen dr. Molnár Béla a Semmelweis Egyetem által 2011. július 17-én készített videóban. A kvantitatív, reprodukálható, digitális környezet ezért jelent óriási előnyt a hagyományos módszerekhez képest. A készülék megkeresi, hol a tárgylemezen a minta, képes odavezérelni az objektívet, és ezt fókuszáltan teszi meg. A letárolt kép szoftverekkel jól kiértékelhető, hálózatban is – akár interneten keresztül.

A találmány először az oktatást forradalmasította, hiszen eddig a diákok a 35-40 különböző mikroszkóp segítségével ugyanennyi különböző mintát láttak. Most viszont már a tanár által továbbított képet tanulmányozhatja mindenki, egységes tapasztalatot szerezve ezáltal. Nyilvánvalóvá vált, hogy a különböző metszetekből létrejövő, 3 dimenziós rekonstrukció rendkívül hasznos a diagnosztikában. Innen már csak egy lépés volt, hogy kiderüljön: a patológus szakorvosok soha nem látott mértékben profitálhatnak a digitális adatelemzésből, hiszen ez jelentősen megkönnyíti a munkájukat.

A mindennapi klinikai gyakorlat megkönnyítésére kiváló példa, hogy a régi módszerek használatával egy-egy műtét során a sebésznek el kellett vinnie a mintát a patológusnak, aki a kiértékelés után visszajelzett, elég mély-e a vágás, sikerült-e teljesen eltávolítani az adott sejtcsoportot – eközben pedig az operáció szünetelt. Ma már azonban digitalizált formában, belső hálózaton keresztül is történhet az adatátvitel és az elemzés utáni visszajelzés, töredékére csökkentve az átfutási időt.

Az eszközről készült videót a  https://semmelweisfigyelo.hu/ oldalon lehet megnézni.

Forrás: Sándor Alexandra Valéria

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!