A szerelemtípusokról

2013. 09. 13.
Szerző: Szimpatika
Robert Sternberg azt állítja, hogy a szerelemnek három fő komponense létezik: az intimitás, a szenvedély, és az elhatározás vagy elkötelezettség.

Az intimitás az önmegmutatást foglalja magában, amely az érzelmek, történetek megosztásával jön létre. A szenvedély magában foglalja az erotikus érdeklődést és a szexuális beteljesedést. Az elkötelezettség azt jelenti, hogy döntést hozunk arról, hogy a jelenlegi partnerünkkel maradunk, és ezt a fajta kapcsolatot részesítjük előnyben a többi lehetséges partnerrel szemben.

Amikor mindhárom elem egyensúlyban van, a szerelem legkiegyensúlyozottabb faj-tájáról – „beteljesedett szerelem” – beszélünk. Sternberg szerint ez szinte soha nem jön létre. Az emberek általában egy vagy két elemet valósítanak meg, és eszerint a következő „szerelemtípusokat” írhatjuk le:

- „Bolond szerelem” (magas szenvedély, alacsony intimitás és elköteleződés)

- „Üres szerelem” (magas elköteleződés, alacsony intimitás és szenvedély)

- „Romantikus szerelem” (magas intimitás és szenvedély, alacsony elköteleződés)

- „Baráti szerelem” (magas intimitás és elköteleződés, alacsony szenvedély)

- „Ostoba szerelem” (magas szenvedély és elköteleződés, alacsony intimitás)

- „Szeretet” (magas intimitás, alacsony szenvedély és elköteleződés)

- „Nemszerelem” (mikor egyik elem sincs jelen)

Sternberg úgy gondolja, hogy egy adott szerelemben a szerelem összetevői különböző szakaszokon mennek keresztül. Például egy hosszú távú kapcsolatnál a szenvedély foka – miután elérte csúcspontját – lefelé megy, de az intimitás foka felfelé halad. És a két fél nem mindig ugyanazt az elemet helyezi előtérbe: az egyik például főleg szenvedélyt keres, míg a másik intimitást.

A sikeres kapcsolat érdekében a partnerek össze kell, hogy hangolják különböző igényeiket.


forrás:
https://szocialterapia.blogspot.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!