Nem minden sport megengedett trombózis után

2013. 08. 29.
Szerző: Szimpatika
A trombózis igen nagy traumát jelent annak, aki sportolóként kénytelen szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert komoly változások állnak be az addigi életmódjában. Ez különösen igaz azokra, akik megbetegedésük előtt hivatásszerűen, aktívan sportoltak, de valamilyen szinten mindenkit érint, akinél a testmozgás az élet természetes részét képezi. Professzor dr. Blaskó György főorvost, a Trombózisközpont szakmai vezetőjét kérdeztük arról, hogy lehet-e egyáltalán sportolni trombózis után, és ha igen, milyen mozgásformákat kerüljünk, illetve részesítsünk előnyben ilyenkor.

Az edzést nem kell abbahagyni trombózis után sem, hiszen, ha azt mértékkel végezzük, akkor jó hatással van a betegségre és a szervezet egészére is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden mehet ugyanúgy tovább, ahogyan előtte. Alsó végtag trombózisa esetén kerülendőek az olyan sportok, amelyek erősen terhelik a lábakat, felső végtag trombózisánál pedig a kezek extrém terhelését kell kiküszöbölni. A sérülésveszélyes sportok – a véralvadásgátlók szedése miatt – szintén tiltólistára kerülnek. Sajnos a versenyszerűen űzütt sportok legtöbbjéről is le kell mondania a betegnek – azok egyébként is túl megterhelőek lennének már számára.

Preferált mozgásformák nincsenek, tiltólista azonban van

Sokféle sport közül válogathat az ember, de egy trombózis után kétszer is meggondolja, mibe vágjon bele. A szakember szerint a fontos az, hogy a választott mozgás biztonságos legyen, azonban ezen túl sem teljesen szabad a pálya: „Különösen preferált mozgásformák nincsenek, a lényeg a mértékletesség, és persze az is komoly befolyással bír, hogy a trombózis a szervezeten belül hol alakult ki. Hogy biztosan minden rendben legyen és ne olyan mozgásformába kezdjünk, ami veszélyes lehet, mindenképpen érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.”

Míg kifejezetten preferált sport nincsen trombózison átesett személyek számára, addig szép számmal akadnak olyanok, amelyeket ajánlatos elkerülni (pl. még a sakkozás mozgásszegénysége is veszélyes lehet). Prof. dr. Blaskó György szerencsére egyértelműen fogalmaz: „Ha valaki a trombózis után szeretne sportolni, akkor kerülje a versenysportokat, mivel azok nagyon megterhelőek a szervezet számára. A test test elleni mozgásformák is kiesnek, így a boksz, a birkózás, illetve az akciódús küzdősportok mindegyike. Ezenkívül mindenképpen kerülni kell a hirtelen nagy erőkifejtést igénylő sportokat, mint amilyen például a súlyemelés. A balesetveszélyes technikai sportok (autó- és motorverseny, motocross stb.) is kerülendők.”


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!