A PCOS nem zárja ki a gyermekvállalást

2013. 08. 27.
Szerző: Szimpatika
A policisztásovárium-szindróma, vagyis a PCOS napjainkban sajnos egyre ismertebbé válik. Sok nő akkor szembesül először a problémával, amikor gyereket szeretne, ám hosszas próbálkozás ellenére sem sikerül teherbe esnie. Arról, hogy pontosan mi is ez a betegség, és valóban lehetetlen-e a teherbe esés az érintett nők számára, dr. Kovács Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS-specialistáját kérdeztük.

Mi is pontosan a PCOS?

„A PCOS a nőgyógyászati vonatkozású tünetek – a petefészekben látható ciszták – mellett, vagy azok nélkül is az egész szervezetet érintő, a hormonrendszer eltéréseivel járó kórkép. A PCOS egy komplex betegség, mely peteérési zavart és meddőséget okozhat. Sokan, amikor meghallják, hogy PCOS-ban szenvednek, rögtön arra gondolnak, hogy az életük gyökeresen megváltozik, hiszen nem lehet gyerekük. Ez koránt sincs így, de a részletes orvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt, emellett életmód-változtatásra is szükség lehet, de a babáról nem kell feltétlenül lemondani” – mondja dr. Koppány Viktória.

Ezek szerint teherbe lehet esni PCOS esetén is?

„A PCOS terápiája hosszú folyamat, sok esetben a már említett életmódváltással és/vagy gyógyszeres úton azonban orvosolhatóak a tünetek. A betegség szerencsére nem zárja ki a gyermekvállalást, de minden esetben szükség van az egyéni vizsgálati eredmények ismeretére is, nem lehet általánosan megmondani, hogy a fogantatás milyen gyorsan következik majd be” – tájékoztat a PCOS-specialista.

Jó hír tehát, hogy a terhesség ilyenkor sem elérhetetlen álom. De vannak-e ennek az állapotnak speciális veszélyei a magzatra vagy a kismamára nézve?

„A megfelelő gondozás, a megfelelően beállított anyagcsere és hormonszintek, tehát a szükséges kivizsgálás és kezelés esetén normál terhesség várható. Ha az eredmények esetleg nem teszik lehetővé a spontán teherbeesést, még akkor is ott van a mesterséges megtermékenyítés lehetősége” – tudjuk meg a doktornőtől.


forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!