Egy kényes téma: a puffadás

Szerző: Szimpatika
Annak ellenére, hogy manapság szinte már semmi sem számít tabunak, az emésztési zavarok nem tartoznak a társasági beszélgetések kedvenc témái közé. Annál inkább kínos, ha abban a bizonyos beszélgetős társaságban éppen mi vagyunk a puffadás elszenvedői.

Önnel is előfordult már, hogy a reggel még tökéletes méretű szoknya vagy nadrág délutánra olyan szűk lett, mintha órák alatt kilókat hízott volna? Esetleg képtelen volt a randin behúzni a rendesen egyáltalán nem kidomborodó hasát? Akad olyan eset, amikor nem igazán tudja megfogalmazni, miért is érzi kellemetlenül magát a bőrében? Van, hogy legszívesebben megszabadulna minden holmitól és bezárkózna a fürdőszobába, hogy végre megszabaduljon a hasában érzett jókora lufitól? Ha ezek közül bármelyik kérdésre igennel válaszol, akkor az ön számára bizony a puffadás nem ismeretlen probléma.

Mi okozza?

A puffadást sok minden előidézheti, leggyakoribb oka azonban a nem megfelelő táplálkozás, a szánsavas italok vagy a túl sok rostos étel (pl. gabonapehely, müzli) fogyasztása az egészségtudatos életmód félreértelmezése vagy túlzásba vitele esetén. Az egyébként szintén egészséges, zöldségekben gazdag étrendben is jócskán találunk olyan „bűnösöket”, amelyek puffadást okoznak. Népi gyógyászati megfigyelések szerint ilyenek például az úgynevezett K-betűsök: a karalábé, a karfiol, a kel- és egyéb káposztafélék. Közismert a hüvelyesek puffasztó tulajdonsága is. A babok, borsók, lencsék rajongói jól tudják, hogy kedvenc ételeiket aligha fogyaszthatják büntetlenül, bár a tapasztalt háziasszonyok többféle módot is ismernek, amelyekkel elkerülhető a puffasztó hatás. Állítólag sokat segít, ha a hüvelyesek főzővizét az első forrás után leöntjük, és friss vízzel folytatjuk az étel elkészítését. Puffadást okozhat még a túlzott cukorfogyasztás, a mértéktelen csokievés, a mozgásszegény életmód, irodai munkát végzők vagy örökösen autóban lévők esetében a sok ülés, valamint a tejtermékekkel szembeni túlérzékenység is. Az alkohol, a kávé és a dohányzás sem használ a puffadásra hajlamosaknak. Mindezek mellett pedig a hajlam örökölhető is.

Hogyan tehetünk ellene?

Kézenfekvő tanács, hogy aki már megtapasztalta, melyik étel vagy ital vált ki nála puffadást, igyekezzen kerülni vagy teljesen kiiktatni azt az étrendjéből. Ha már nem tudjuk rávenni magunkat a rendszeres sportolásra, aktív testmozgásra, legalább sétáljunk, gyalogoljunk mindennap legalább fél órát, főként egész napos ülést követően. Puffadáskor a vastagbélben baktériumok hatására szénhidrátokból és fehérjékből bélgázok keletkeznek. Ha sok gáz marad a belekben, az nyálkával körülvett buborékok formájában tárolódik, és a bélrendszerből szinte egyáltalán nem képes elszállítódni. Ha már észleljük a kellemetlen tünetet, használhatunk a puffadás megszüntetésére alkalmas, gyógyszertárban vény nélkül kapható szereket is (de természetesen csak alkalmanként!). A buborékképződést megszüntető szerek szétoszlatják a nyálkával körülvett gázbuborékokat. Ha azonban a panaszok állandósulnak, akkor még enyhébb esetekben is célszerű orvoshoz fordulni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!