Az antibiotikumok szedésének aranyszabályai

Szerző: Szimpatika
Az antibiotikumok a világon leggyakrabban felírt gyógyszerek; tavaly Magyarországon 11 millió doboz fogyott belőlük. Ennek ellenére keveset tudunk róla, hogyan kell helyesen alkalmazni ezeket a készítményeket.

Az antibiotikumok nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a bakteriális fertőzések leküzdéséhez, szedésük azonban körültekintést igényel. Bizonyos szabályok megszegése esetén nemhogy pozitív hatásukat nem képesek kifejteni, de károkat is okozhatnak a szervezetben. Míg sokan egyáltalán nem hajlandóak antibiotikumot szedni, mások már a legenyhébb tünetek esetén is ezt kérnek orvosuktól. Az Országos Alapellátási Intézet tavaszi kampánya éppen ezért az antibiotikumokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatását tűzte ki célul.

Első aranyszabály:

Az antibiotikum kizárólag bakteriális fertőzések kezelésére alkalmas, vírus okozta betegségek (pl. influenza) gyógyítására nem. Éppen ezért az antibiotikum szedését csak az orvos írhatja elő. A megmaradt gyógyszert soha, semmilyen esetben nem szabad bevenni, még akkor sem, ha a tünetek ugyanazok, mint amelyekre korábban szedtük az antibiotikumot.

Második aranyszabály:

Mivel a beszedett antibiotikumok gyorsan hatástalanná válnak és kiürülnek a szervezetből, mindig az előírt adagban és ideig kell őket szedni, még akkor is, ha közben a tünetek enyhültek. A nem megfelelő mennyiségben beszedett antibiotikum elősegítheti a rezisztens baktériumok elszaporodását, s ezzel a betegség kiújulását vagy súlyosbodását okozhatja.

Harmadik aranyszabály:

Sajnos az antibiotikumok a szervezetben nemcsak a káros, hanem a jó baktériumok egy részét is elpusztítják. Emiatt szedésük gyakran okoz komoly hasmenést, bélgyulladást, ez pedig megnehezíti a betegség utáni regenerálódást. A bél baktériumflórájának védelmében ilyen gyógyszer szedése mellett minden esetben probiotikus táplálékkiegészítőt kell szedni: ezek javítják a bélflóra működését, elősegítik a problémamentes emésztést és erősítik az immunrendszert.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!