A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrák kockázatát
A csiangszui betegségellenőrzési és -megelőzési tartományi központ tudósai 1424 tüdőrákos és 4500 egészséges felnőttet vontak be a hosszú távú kutatásba. A résztvevők mindegyikét részletesen kikérdezték életmódjáról, táplálkozási és egyéb szokásairól, köztük arról, hogy milyen gyakran fogyaszt nyers fokhagymát, illetve, hogy dohányzik-e – ismertette a kutatásról szóló tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.
Az eredmények szerint a legalább hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztók az átlagosnál jóval kisebb arányban estek áldozatul a tüdőráknak, akkor is, ha dohányosok voltak, vagy ha felhevített főzőolaj füstjének voltak rendszeresen kitéve, ami szintén komolyan növeli a tüdőrák kockázatát.
A fokhagymát rendszeresen fogyasztó, nem dohányzó személyeknél 44 százalékkal volt kisebb a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok estében pedig 30 százalékkal volt alacsonyabb a kockázat.
Az nem derült ki a tanulmányból, hogy a hőkezelt fokhagymának is van-e ilyen hatása.
Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha a fokhagymagerezdet összetörik vagy feldarabolják, egy allicinnek nevezett, fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez a szervezetben antioxidánsként működik és csökkenti a kialakult gyulladásokat.
Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a kórházi szuperbaktériumok és a malária ellen is hatékonyan bevethető. A tanulmányt jegyző kínai tudósok szerint a fokhagyma potenciálisan alkalmas a tüdőrák kialakulásának megelőzésére.
forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!