Ne vegye szívére a kánikulát!

Nyár 
2013. 08. 05.
Szerző: Szimpatika
Amikor a hőmérő higanyszála a magasba szökik, vérnyomásunk alászáll. „Ez részben a meleg idő keringésre gyakorolt közvetlen hatásából következik, mivel ilyenkor kitágulnak az erek” – magyarázza dr. Solymos Mónika, a Dr. Rose Magánkórház kardiológus szakorvosa. „Ha nem pótoljuk a folyadékmennyiséget, amit a fokozott verejtékezéssel elvesztünk, tovább csökkenhet a vérnyomásunk. Különösen igaz ez azokra, akik vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednek, aminek a hatása ilyenkor erőteljesebb lehet.”

A fokozott izzadással szervezetünk elektrolitokat is veszít. Az elektrolitokat testünk a sejtműködés irányításához, a sav-bázis egyensúly és a folyadékterek térfogatának fenntartásához használja fel. „Az elektrolitszintet nagyon szűk határok között kell tartani, mert az egyensúly megbomlása többek között szívritmuszavar kialakulásához vezethet” – mondja a doktornő, aki lédús gyümölcsök és zöldségek, ásványvíz, esetleg izotóniás oldat fogyasztását ajánlja az izzadás kompenzálására, hozzátéve, hogy „a kávézás rossz megoldás, mivel a koffein további vizet és ásványi anyagokat von el a szervezettől”.

A nyári időszak sok szempontból aktívabb életformával jár, mint a többi évszak. „Keringési problémák esetén fontos meghatározni, milyen mértékben terhelhető a szervezet” – tanácsolja dr. Solymos Mónika. A kardiológiai szűrés szívultrahangból és terheléses EKG-vizsgálatból áll, ezeket mindenképp érdemes elvégeztetni, mielőtt intenzív testmozgásra vállakozna az, aki szívbetegségre hajlamos.

Ám az idei nyárra jellemző időjárási frontok még az egészséges szervezetet is megviselik: vérnyomás-ingadozást, szívritmuszavar-érzést okozva. Akit utolér a rosszullét, kerülje a fizikai terhelést. Ha teheti, inkább pihenjen le, és minél gyakrabban mérje meg a vérnyomását és ellenőrizze a pulzusát.

Tudta?

Egy felnőtt napi folyadékszükséglete átlagos időjárási viszonyok között 2-2,5 liter (víz), ám ennek egy részét az étkezéssel pótoljuk. Így nagyjából 1,5-1,8 liter folyadék elfogyasztására van szükségünk. Ez a mennyiség kánikula idején akár 50 százalékkal is megnőhet. A tea, az üdítőitalok, a sportitalok és a limonádé víztartalma 90-98%, a tejé és a gyümölcsleveké 85-90%.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!